Appel-kaneelpancakes met ahornsiroop (vegan)

Als je me volgt op Suushi, weet je dat ik de laatste tijd bezig ben met een transitie naar plantaardig eten. Wat ik heb ontdekt: vegan eten is zó veel makkelijker als je genoeg goede alternatieven kent. Zowel wat betreft recepten als qua ingrediënten.

Zo dacht ik lange tijd dat pannenkoeken zonder ei gewoon écht geen optie was. Blijkt dikke onzin te zijn. Toegegeven, het was even uitproberen, maar inmiddels heb ik een paar prima recepten voor vegan pannenkoeken uitgedokterd.

Dit zijn de lekkerste, vinden we hier thuis. Ik baseerde ze op een recept van The Vegan Effect, waarin ik een paar aanpassingen deed. Dit recept kun je trouwens ook heel goed verdubbelen (als je met z’n vieren bent) of halveren (als je in je eentje eet).

Appel-kaneelpancakes

Je hebt nodig (voor 2 personen):

  • 240 gram volkoren tarwemeel
  • 500 ml ongezoete plantaardige melk (ik gebruik meestal amandelmelk)
  • 2 eetlepels bakpoeder (ik heb een potje wijnsteenbakpoeder van de natuurwinkel)
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 30 gram plantaardige roomboter, gesmolten (tip, Flora Plant doet niet onder voor koeienboter!) + extra om in te bakken
  • 2 appels, bijvoorbeeld Elstar of Jonagold
  • 1 of 2 koekenpannen (met 2 gaat het uiteraard een stuk sneller)
  • garde
  • spatel
  • opscheplepel of soeplepel

Zo doe je dat:

1. Doe het meel, bakpoeder, kaneel en zout in een grote beslagkom. En roer door elkaar. Schenk de amandelmelk erbij en meng tot een glad beslag; laat 5 tot 10 minuten staan, z

2. Smelt intussen de boter (30 gram) in een pannetje of in de magnetron, en schenk dan bij het beslag. Tip: je kunt hiervoor ook alvast een van de koekenpannen nemen die je zo gaat gebruiken!

3. Schil de appels, snijd ze in kwarten, haal de klokhuizen eruit en sijd ze dan in dunne plakjes.

4. Verwarm de pan(nen) op middelhoog vuur. Verhit boter in de pan en schep er ongeveer een halve soeplepel in. De pannenkoeken rijzen flink, dus gebruik niet te veel in één keer! Druk wat schijfjes appel in het beslag.

5. Bak de pancakes op middelhoog vuur aan beide kanten bruin. Let op dat je het vuur niet te hoog zet; je wilt dat ze lekker luchtig worden, en dat lukt alleen als ze rustig kunnen rijzen. Als er flink wat bubbeltjes aan de bovenkant verschijnen en de randen een beetje bruin kleuren, kun je ze omdraaien. Stapel de pancakes op een bord.

Serveer je ontbijt of lunch met ahornsiroop. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *