Banana bread

Sinds ik in de Achterhoek woon, loop ik twee keer per week hard met de Lopersvereniging Groenlo. Met hen loop ik onder andere op zondagochtend om 9u. Zo vroeg op de ochtend is ontzettend handig: mijn vriend en ik kunnen er gewoon nog op uit die dag als we dat willen. Qua timing met ontbijt is het echter iets minder ideaal.

Als ik in mijn eentje loop, pas ik het moment van lopen altijd aan op het moment dat ik de laatste maaltijd ervoor heb gegeten. Zo liep ik hiervoor in het weekend vaak twee uur na mijn ontbijt. Nu ik met een groep loop, moet ik in plaats daarvan het moment van eten aanpassen op het moment van trainen.

Ik ontbijt eigenlijk altijd met havermout, met fruit uit de oven of in de vorm van banana pancakes. De tijd die dat kost heb ik er normaal graag voor over, maar niet op vroege zondagochtenden. Die ochtenden worden daarom een stuk prettiger als ik op zaterdagavond banana bread uit de vriezer kan halen om zo op zondagochtend een heerlijk, vullend én snel ontbijt klaar te hebben liggen.

Deze cake heb je snel in elkaar gedraaid, het overleeft de vriezer prima, het mislukt – in tegenstelling tot veel cakes – eigenlijk nooit én het is ontzettend lekker. Ook als je niet zondagochtend vroeg moet ontbijten voor een looptraining is het dus een aanrader.

Banana bread

Je hebt nodig (voor 1 cake):

 • 3 grote rijpe (!) bananen
 • 75 g boter*
 • 1 tl baksoda
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/4 – 1/2 cup (50 – 100 gram) suiker
 • 1 ei, de grootste die je hebt liggen*
 • 1 tl vanille-extract, of 1 zakje vanillesuiker
 • 1/2 cup (65 gram) bloem
 • 1/2 cup (60 gram) amandelmeel
 • 1/2 cup (65 gram) volkoren meel
 • 50 gram walnoten

* Eind mei 2020 heb ik dit recept uitgeprobeerd met plantaardige boter (ik gebruikte Flora, maar verwacht dat het met andere merken net zo goed zal werken) en drie eetlepels kikkererwtenvocht (‘aquafaba’) ipv het ei. Dat werkte verrassend goed! Aanrader dus.

Zo doe je dat:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

2. Pureer de bananen met een vork. Tip: zet de cakevorm met de afgewogen boter in de oven terwijl je de bananen pureert voor een afwas- en energie-efficiente manier van boter smelten én extra makkelijk invetten van de vorm. Roer vervolgens de gesmolten boter door de bananenpuree. Meng vervolgens de baksoda en het zout erdoor en daarna de suiker, het ei (of de aquafaba, zie note) en het vanille-extract.

3. Roer de bloem en de twee soorten meel erdoorheen tot ze nog net niet opgenomen zijn en voeg tenslotte de walnoten toe. Roer zo kort mogelijk totdat de bloem is opgenomen en de walnoten verspreid door je beslag zitten. Te veel roeren zorgt ervoor dat de cake geen lucht meer vast houdt en dus niet rijst in de oven.

4. Vet een cakevorm van 25 cm in met een beetje boter en giet/schep hier het beslag in.

5. Bak de cake voor 45 – 50 minuten, totdat een steker er schoon uit komt.

6. Laat de cake even afkoelen in het blik en vervolgens op een rek. Snijd er pas plakken van met een (brood)mes als het volledig is afgekoeld.

Als je je banana bread (deels) in wilt vriezen: ik vries ze meestal in een plastic broodzak per vier plakken in. (Het is sowieso een goed idee om de zakken van eventueel gekocht brood te bewaren: zowel handig om brood mee naar werk / school te nemen als om spullen in in te vriezen. Scheelt weer een hoop nieuwe plastic zakjes die de wereld komen bevolken. Zo goed is plastic niet voor deze wereld.)

Dit recept is een aangepaste versie van een recept dat je kunt vinden op Simply Recipes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *