Chocolade-ganachetaart met pinda’s (v)

Jongens, ik ga het een beetje anders doen hier op EAT. In mijn hoofd is de laatste maanden een stuwmeer aan recepten ontstaan, maar het ontbreekt me aan de tijd en motivatie om ze hier allemaal netjes uit te werken. En toen dacht ik terug aan waarom ik EAT ooit opzette: als digitaal receptenbakje. In eerste instantie voor mezelf – en daarnaast ook voor anderen die benieuwd zijn naar wat ik zoal maak.

Toen ik vorig jaar EAT van een nieuwe lay-out voorzag, sloeg ik daarmee impliciet een beetje een andere weg in. Mijn kookblog, noemde ik EAT ook steeds vaker en openlijker.

Hartstikke leuk, maar zoiets schept wel verwachtingen. Als ik een kookblog maak, wil ik dat dat er tip-top uitziet. Dat alle recepten qua schrijfstijl strak en gelijk zijn: altijd de ingrediënten als bolletjes, de stappen genummerd en de ingrediënten getagd, bijvoorbeeld. En altijd een foto erbij, liefst ook nog eentje die er een beetje appetijtelijk uitziet.

Op dit moment kan ik dat niet waarmaken.
Maar het gevolg is dat er helemaal níets op EAT verschijnt, ook niet de recepten zelf – terwijl dat nu juist informatie is die ik wél opsla.

Daar komt nog bij dat ik vind dat ik eigenlijk geen recepten van anderen letterlijk kan overnemen – zelfs al tag ik de oorspronkelijke auteur – als mijn doel is om zelf bezoekers te trekken hier.

Maar als dit gewoon weer een kookschrift wordt, een digitaal notitieblok zeg maar, verandert dat. Dan is het prima als er soms oneffenheden in de tekst komen (al probeer ik dat natuurlijk nog steeds te vermijden ;-)). En dan hoeft er niet overal per se een foto bij. Leuk als het lukt, en anders maar niet.

Tijd om het stuwmeer te laten stromen dus! Te beginnen met deze heerlijke chocoladetaart met pinda’s, die ik onlangs voorgeschoteld kreeg bij E en J thuis. Op dit moment staat mijn eigen eerste poging in de koelkast op te stijven. Vanavond eten we de taart als dessert.

Dit recept komt uit het boek ‘Taart ende Koeck‘ van Maartje Borst. In dat kookboek staan tientallen heerlijke bakrecepten, allemaal plantaardig. Superfijn vind ik dat Maartje niet appelleert aan de vega-hipstervoedsel-vibe, maar vooral inzet op “gewone hele lekkere dingen”. Appeltaart, oliebollen, spritsen, dat soort spul. En dus ook chocoladetaart.

Chocolade-ganachetaart met pinda’s (v)

Je hebt nodig (voor 1 taart van ongeveer 12 puntjes):

 • 250 gram Oreo-koekjes (de ‘gewone’ variant)
 • 50 gram plantaardige boter
 • 350 gram pure chocolade
 • 200 gram pindakaas
 • 800 gram zijden tofu, op kamertemperatuur! (verkrijgbaar bij de toko of natuurwinkel)
 • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 • 1,5 theelepel agar-agar (bindmiddel, te koop bij de natuurwinkel)
 • 100 ml havermelk
 • 1 handje pinda’s

Keukengerei:

 • Keukenmachine of hakmolen
 • Staafmixer of blender
 • Taartvorm van ca. 20 cm doorsnee
 • Bakpapier

Zo doe je dat:

 1. Begin met de bodem. Smelt de boter. Doe de Oreo’s in de keukenmachine en maal ze fijn. Meng dan de boter erdoor. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en verdeel het koekjesmengsel erover; druk stevig aan en zet in de koelkast.
 2. Hak 200 gram chocolade in kleine stukjes. Smelt samen met de pindakaas au-bain-marie; in een kommetje boven een pan heet water op het vuur. Roer regelmatig door tot het zacht en vloeibaar is.
 3. Pureer de zijden tofu met een staafmixer luchtig. (De tofu mag niet te koud zijn, anders gaat de chocolade stollen.) Voeg de vanillesuiker toe.
 4. Los de agar-agar op in een pannetje met 100 ml water en laat minimaal drie minuten zachtjes koken, tot het bindmiddel er gel-achtig uitziet.
 5. Doe de agar-agar en het gesmolten chocolade-pindakaasmengsel bij de tofu en klop ze erdoor met de staafmixer. Verdeel het mengsel over de taartbodem en zet in de koelkast om op te stijven.
 6. Maak intussen de ganache: verhit de havermelk en hak ook de overige 150 gram chocolade in kleine stukjes. Doe de chocolade in een kommetje, giet de hete melk erover en roer net zo lang tot alle chocolade gesmolten is. Hak de pinda’s grof.
 7. Giet de ganache over de bovenkant van de taart en versier de rand met pinda’s.
 8. Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.