Coco-berry crumble [vegan]

Wie graag kookt, weet ook dat er zo nu en dan iets mis gaat in de keuken. Zo zag vriendinnetje E. ooit tijdens een van onze kooksessies in mijn ouderlijk huis een zoutvat aan voor suikerpot. Dat had enige gevolgen voor de peren-chocoladetaart die we als toetje serveerden.* Zelf heb ik wel eens een halve fles wijn teveel in de risotto gegooid – dat smaakt zuur, niet lekker. Ook laat ik regelmatig iets overkoken, al heb ik daar nu de lepeltruc voor. En op een dag maakte ik bananenmuffins, alleen bedacht ik me pas toen ze al in de oven stonden dat ik één ingrediënt vergeten was: bakpoeder. Tja.

Ook vandaag verliep niet alles vlekkeloos. Liefde en ik kookten uitgebreid voor datzelfde vriendinnetje E. en haar vriend, en al smaakte alles uiteindelijk heerlijk, eventjes was er een kleine crisis in de keuken. We besloten namelijk een nieuw dessert uit te proberen dat in Veganomicon stond, en door enige miscommunicatie tussen ons beiden belandde de arrowroot per ongeluk bij het crumble-deeg in plaats van in de saus. Oeps. Gelukkig zat er verder alleen nog maar kokosrasp in de kom, dus met een zeef kregen we het meeste er weer uit, maar het is dan toch even afwachten of ‘t nog wel lekker smaakt.

De onderstaande foto spreekt boekdelen: alles kwam goed.

IMAG6300

* Gelukkig betrof het alleen de buitenste laag van de korst, die met een suikerlaagje bekleed had moeten worden, en was de rest heerlijk. ;)

Coco-berry-crumble [vegan]

Recept gebaseerd op Veganomicon; die versie is glutenvrij; gebruik in dat geval quinoameel en rijstebloem. Als je liever roomboter gebruikt, kan dat natuurlijk ook.

Voor de crumble:

  • 150 gram (spelt)bloem
  • 75 gram koksrasp
  • 75 gram plantaardige boter
  • 50 gram suiker
  • 1/2 theelepel (vers)geraspte nootmuskaat

Voor de vulling:

  • 250 gram bevroren frambozen, gedeeltelijk ontdooid
  • 250 gram bevroren blauwe bessen, gedeeltelijk ontdooid
  • 1 eetlepel arrowroot (bindmiddel, verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
  • 1 eetlepel koud water
  • 40 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Keukengerei:

  • Een bakblik van ca. 16×16 cm (brownieblik)

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, kokos, suiker en nootmuskaat in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes erdoorheen, en kneed het geheel daarna tot een deeg.

2. Doe de bessen, frambozen, arrowroot en het koude water samen in het bakblik. Meng voorzichtig door elkaar om het bindmiddel op te lossen, maar maak het fruit niet te veel stuk. Voeg de suiker en het vanille-extract toe en schep nog even door.

3. Verdeel de crumble over de topping. Plaats het bakblik in de oven en bak de crumble ongeveer 35-40 minuten, tot de korst lichtbruin is. “The filling should be bubbly and yummy looking.”

Laat een paar minuten afkoelen in de vorm, en serveer bij voorkeur met kaneel- of vanille-ijs.

IMAG6298

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>