Gevulde speculaas

Dat je makkelijk zelf amandelspijs kunt maken, wist ik natuurlijk allang: mijn moeder doet al twintig jaar niet anders. En met het door haar gemaakte spijs – vaak netjes in een potje in de koelkast bewaard – maakte ik dan kerststol of paasbrood.

Toch gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat ik nog nooit had geprobeerd om zélf spijs te maken. “Hartstikke makkelijk”, dat zeggen ervaren koks nu eenmaal nogal vaak over dingen die desalniettemin een half uur duren en nog steeds kunnen mislukken.

Maar ja hè, dan ben je ineens bij hoge uitzondering vrij op een grijze maandag in november. En omdat je voor de verandering eens een weekend lang thuis was, is het huishouden óók al op orde (nou ja, ongeveer dan ;-)). Goed, lang verhaal kort: ik maakte gevulde speculaas. En dat was lékker, man. Vonden mijn collega’s de volgende dag trouwens ook, het trommeltje dat ik de volgende ochtend meenam was binnen een uur leeg.

En eh, die amandelspijs, dat is dus écht hartstikke makkelijk he. Kijk maar.

Gevulde speculaas
Voor 20 stukjes

Voor het speculaasdeeg:

 • 250 gram bloem
 • 2,5 gram bakpoeder
 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 125 gram roomboter
 • 25 ml melk (ik gebruikte rijstemelk, dat werkt ook prima)
 • 10 gram speculaaskruiden (wordt soms verkocht als ‘koekkruiden’)
 • 20 (losse) blanke amandelen

Voor de amandelspijs:

 • 170 gram blanke amandelen
 • 170 gram kristalsuiker
 • 1 ei
 • rasp van 1 citroen

En verder nog:

 • rasp (voor citroen)
 • deegroller
 • bakpapier
 • keukenmachine (een kleintje voldoet hoor, ik heb een oud Tefal-dingetje en dat gaat prima)

1. Maak eerst het speculaasdeeg. Doe de bloem in een beslagkom en meng het bakpoeder erdoor. Maak een kuiltje en doe daarin de melk, basterdsuiker, speculaaskruiden en roomboter (snijd de roomboter in blokjes als ‘ie nog wat hard is, dat kneedt makkelijker).

Meng alles in het kuiltje door elkaar en kneed dan beetje bij beetje de bloem erdoor. Kneed het deeg net zo lang (met je schone handen) tot je er een bal van kunt maken. Wikkel deze deegbal in plasticfolie en leg hem in de koelkast. Hoe langer, hoe beter want dan zakt je speculaas minder uit. (Bij voorkeur minstens 3 uur)

2. Intussen maak je de amandelspijs. Doe de blanke amandelen in de keukenmachine en hak ze fijn, maar niet té fijn (dan krijg je amandelmeel en dat was nou ook weer niet de bedoeling). Doe dan de suiker en citroenrasp erbij (als je meer spijs wilt maken: je gebruikt altijd gelijke delen amandel en suiker).

Meng er vervolgens een geklutst ei door, maar houd een beetje ei apart om straks de speculaas mee te bestrijken. Zet de spijs dan ook even in de koelkast, minimaal een kwartier (langer mag altijd; je kunt de spijs ook heel goed een dag van tevoren maken).

3. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bestuif een stuk aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Het moet ongeveer een rechthoek worden. 24Kitchen laat dat mooi zien in dit filmpje. Neem dan het amandelspijs en maak hiervan een soort dikke worst. Deze leg je verticaal over het spijs heen, bijna aan één kant van de lange zijde van de rechthoek.

Maak nu het deeg rondom het spijs voorzichtig los van het aanrecht en vouw het strak over de spijsrol heen, zodat je een lange cilinder krijgt. Snijd de losse randjes van het deeg weg – hier kun je koekjes van bakken, of eet het lekker op ;-) – en druk het deeg goed rondom het spijs.

4. Leg de gevulde speculaasrol op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk hem met ei en versier hem met de losse amandelen. Bak hem in ongeveer een half uur gaar.

Laat de gevulde speculaas eerst goed afkoelen en snijd hem dan in stukken. Je kunt hem trouwens ook ‘heel’ laten en er steeds een stukje af snijden, dan blijft ‘ie lekker vers.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.