Italiaanse monster(vega)burgers

Over de Italianen wordt wel gezegd dat ze nogal snobistisch zijn als het op eten aan komt. Laat de woorden ‘spaghetti bolognese‘ vallen en ze kijken je aan of je iets smerigs zegt – pasta bolognese maak je met papardelle, cultuurbarbaar! – en wáág het niet om room door je carbonara te gooien.

Zo’n stereotypering doet het natuurlijk lekker in allerlei sappige anekdotes en verhalen: ‘ach zie je wel, typisch…’ Maar eerlijk is eerlijk: persoonlijk moet ik de eerste Italiaanse voedselpurist die écht op z’n strepen staat nog tegenkomen.

Als ik om me heen kijk, zie ik zelfs ook aanwijzingen die het tegendeel bewijzen. Bij O’Panuozzo, mijn favoriete Utrechtse pizzeria, gooien ze gerust pecorino op hun pizza margharita (die dan wel ‘margherita speciale’ heet, maar toch). Die tent wordt overigens wél gerund door Italianen die hun ingrediënten uit het moederland importeren. Je zal het immers maar moeten doen zonder de sappigste San Marzano-tomaten en de beste kwaliteit tipo 00-bloem…

Kijk, daar ga ik alweer. Maar even serieus: ik ben gek op die Italiaanse passie voor goed voedsel. Ik vind dat we hier in Nederland veel te vaak genoegen nemen met tweederangs ingrediënten omdat het anders te veel centen kost. Niet voor niets smaken de pizza’s van O’Panuozzo zo vol, sappig en rijk.

Maar om dan tóch een beetje de cultuurbarbaar uit te hangen: je kunt Italiaans en Amerikaans voedsel ook heel goed combineren – en dan doel ik niet op pizza hawaii (ieuw). Mijn favoriete vegaburgers zijn namelijk deze exemplaren met mozzarella, tomaat en pesto, geserveerd op een Italiaanse bol.

Wat me dan nu wel weer doet afvragen waarom die ‘bol’ uberhaupt Italiaans is – waarschijnlijk alleen omdat er gedroogde oregano in het deeg zit, maar vooruit.

Een goede vegetarische patty is trouwens essentieel voor deze burgers, en gelukkig zijn die er anno 2020 volop. Zowel de Beyond Meat-burger als de MC2-burger van de Vegetarische Slager doen het goed in dit recept.

Italiaanse vegaburgers met mozzarella, pesto en avocado

Je hebt nodig (voor 2 burgers):

 • 2 (afbak-)Italiaanse bollen
 • 2 goede kwaliteit vegetarische burgers, bijvoorbeeld die van de Vegetarische Slager of de Beyond Meat-burger
 • 1 potje groene pesto
 • 3 goed rijpe tomaten
 • 1 bol (biologische buffel)mozzarella
 • 1 avocado
 • paar handjes veldsla
 • 1 ui
 • olijfolie om in te bakken
 • zout en zwarte peper
 • eventueel voor erbij: een paar aardappelkroketjes met mayonaise

Zo doe je dat:

 1. Bak de Italiaanse bollen – en eventueel de aardappelkroketjes – af in de oven (tenzij je de niet-afbak-versie van deze broodjes hebt natuurlijk).
 2. Snijd de ui in dunne halve ringen. Verhit een beetje olijfolie in een (klein) koekenpannetje en bak de uien op laag vuur goudbruin. Schep ze regelmatig om.
 3. Verhit wat olijfolie in een grotere koekenpan en bak de burgers in een minuutje of 5-7 aan beide kanten bruin.
 4. Snijd intussen de tomaten, avocado en mozzarella in plakken. Strooi een beetje peper over de avocado. Besmeer de Italiaanse bollen aan beide kanten met pesto.
 5. Beleg de burgers als volgt: ui, avocado, veldsla, burger, mozzarella, tomaat (strooi er nu wat zwarte peper over).

Eet smakelijk!

vegetarische burger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *