Begin oktober verhuisden mijn vriend en ik van de Randstad naar de Achterhoek. Van een appartement van 42 m2 naar een rijtjeswoning betekent een hóóp meer ruimte. We kunnen daardoor nu op een relaxte manier mensen voor meer dan alleen het eten over de vloer hebben: onze eettafel is groot genoeg voor groepsspelletjes en vermaak is er sowieso, in de vorm van de twee katten die op dierendag bij ons kwamen wonen.
Goed, zodoende dat we gisteren van half één tot negen uur niet met z’n tweeën thuis waren, maar met z’n zevenen. Koken voor zo’n groep is nog best lastig: vind maar eens een pan of schotel die überhaupt groot genoeg is om eten voor zeven man te bevatten. Daarbij: als er een groep vrienden de gehele middag en avond bij ons is, wil ik bij voorkeur niet de hele middag nog in de keuken staan.
Vandaar dat we besloten voor een driegangenmenu te gaan. Dat klinkt misschien meer werk dan één gerecht, maar dat was het niet. Als voorgerecht gingen we namelijk voor broccolisoep en behalve erg lekker is dat makkelijk én snel voor een grote groep mensen te maken. Ik maakte hem al ’s ochtends voordat de gasten er waren, ’s avonds hoefden we hem alleen nog op te warmen: ideaal.
Broccolisoep
Voor een voorgerecht voor 8 personen of een hoofdgerecht voor 4 personen:
- Zonnebloem- of koolzaadolie om in te bakken
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 stronken broccoli
- Groentebouillonblokjes voor 1 liter bouillon
- 1 liter water
- Peper, naar smaak
- Crème fraiche, naar smaak
- (Afbak)stokbrood
Verder nodig:
- Staafmixer
Zo doe je dat:
1. Verwarm de olie in een grote (soep)pan. Snijd de uien in stukjes en bak een paar minuten aan. Snijd de knoflookteentjes en bak die ook een paar minuten mee.
2. Breng intussen een liter water aan de kook en snijd de broccoli in stukken. Je kunt de stam gewoon gebruiken!
3. Voeg de broccoli, het water en de bouillonblokjes toe en kook 10 – 15 minuten, afhankelijk van de grootte van je broccolistukken. Als je zonder al te veel moeite met een vork in de broccoli kunt prikken, is het goed.
4. Pureer het geheel met een staafmixer glad.
5. Voeg ruimschoots peper toe en roer er voor een romigere soep in elk bord nog een lepel crème fraiche doorheen.
6. Serveer met stokbrood (of zelfgebakken brood!)