Comfy ovenschotel met prei, boerenkool en knoflooktoast (v)

‘Het was een onmogelijke taak’, schreef Foodies Magazine, ‘om iemand te vinden die dit niet lekker vindt’. Ik was het recept voor deze ovenschotel toevallig tegengekomen tijdens een Google-sessie over wat te doen met de prei en boerenkool in mijn koelkast.

Ik kon me haast niet voorstellen dat zo’n ‘simpele’ schotel zó comfy zou zijn. Toch is het zo. Het originele recept paste ik wat aan (er moest eigenlijk vegan kaas in en uit ervaring weet ik dat ik dat geen succes vind) en dat lukte per ongeluk behoorlijk goed. ‘Oh ja’, zei B vanavond toen we de restjes opwarmde. ‘Dat was die hele lekkere.’

Geniet ervan, zou ik zeggen.

P.S. Het recept is wat bewerkelijk, dus maak dit niet als je moe en hangry thuiskomt. In alle andere gevallen: het is de moeite waard, geloof me. En moeilijk is het niet.

Comfy ovenschotel met prei, boerenkool en knoflooktoast (vegan)

Dit heb je nodig:

  • 4 stengels prei
  • ca. 300 gram ongesneden boerenkool (wat meer is ook prima), goed gewassen en ont-rupst ;-)
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 ui
  • 500 ml plantaardige melk (ik gebruik havermelk)
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 15 gram verse bladpeterselie
  • 1 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 1/2 theelepel zwartepeperkorrels
  • 60 gram plantaardige roomboter (bijvoorbeeld Violife) + wat extra
  • 60 gram bloem
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • ca. 6 sneetjes witbrood
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak

  • oven (duh)
  • ovenschaal
  • zeef of vergiet
  • knoflookpers

Zo doe je dat:

  1. Je begint met de saus. Snijd de halve ui doormidden en kneus 1 teen knoflook. Pluk de blaadjes van de peterselie en bewaar de takjes. Snijd de donkergroene uiteinden van de prei.

  2. Zet een steelpannetje op het vuur en giet de melk erin. Verkruimel het bouillonblokje erover en voeg de ui, gekneusde knoflook, venkelzaad, laurier, peperkorrels toe. Breng aan de kook, zet het vuur uit en laat 15 minuten trekken. Zeef daarna de smaakmakers uit de melk.

  3. Intussen ga je verder met de groenten. Snijd de prei in de lengte doormidden en dan in stukjes van 1 centimeter breed. Spoel ‘m goed af in een vergiet. Was ook de boerenkool, snijd met een scherp mes de bladeren van de stengels (de stengels gooi je weg) en hak het blad grof. Pel de andere twee teentjes knoflook.

  4. Verhit wat olijfolie en een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de prei in een paar minuutjes glazig (niet te lang). Breng een pan water aan de kook en blancheer de boerenkool 3-4 minuten. Spoel ‘m dan af om het garingsproces te stoppen.

  5. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met wat boter.

  6. Tijd om de saus af te maken! Verhit de plantaardige boter in een middelgrote pan (ja, groter dan je denkt, uiteindelijk gaat al het eten in deze pan!). Voeg de tijm en 1 teen geperste knoflook toe. Bak 30 seconden en voeg de bloem toe. Roer tot een roux, en bak een minuutje. Giet dan al roerend beetje bij beetje het melk-mengsel erbij, tot je een gladde saus hebt. Voeg de mosterd en edelgistvlokken toe, blijf rustig doorroeren. Proef op smaak, voeg wat peper en eventueel zout toe.

  7. Tot slot maak je de knoflookbrood-topping klaar. Scheur het witbrood in stukjes en hak de blaadjes van de peterselie fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Pers de laatste knoflookteen erboven uit, voeg de peterselie, het brood en een snufje zout toe en bak het brood lichtbruin en knapperig.

  8. Doe de prei en boerenkool bij de saus in de pan. Roer goed door elkaar, giet in de ovenschaal en verdeel de knoflooktoast erover. Bak de ovenschotel zo’n 20 minuten, tot-ie goudbruin is en bubbelt.

Eventjes laten afkoelen en dan AANVALLEN maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *