De allersimpelste pasta met tomatensaus

Toegegeven: de állermakkelijkste pastamaaltijd komt uit een pot ‘saus voor over de pasta’. Maar kom op jongens, zo’n rode saus met wat kruiden is zó gemaakt, daar heb je meneer Heinz echt niet voor nodig.

Pasta met rode saus is fijn, want het is snel klaar, smaakvol en er zijn opties te over. Gooi er wat groenten doorheen (courgette, broccoli of wat verder nog in de groentela ligt), maak er pasta puttanesca van (met ansjovis, olijven, kappertjes en verse peterselie) of schep er wat mascarpone doorheen en je hebt een heerlijke roomsaus, bijvoorbeeld met zalmsnippers erdoor. Hier in huis is pasta alla norma favoriet: bak wat aubergine op, gooi het door de saus en garneer de boel met verse basilicum en ricotta.

Maar soms heb je geen zin in poespas. Of liever gezegd: soms kom je laat, moe en met lege maag thuis en is een half uur in de keuken staan wel het laatste waar je nog zin in hebt. En soms is je portemonnee leeg omdat je net iets te vaak bij je favoriete Italiaan hebt gegeten. Op die dagen is ‘gewoon’ pasta met rode saus heel voldoenend.

‘Mijn’ rode saus maak ik meestal door een gesnipperd uitje met wat knoflook te fruiten in olijfolie, er een blik (of twee) gepelde tomaten en een klein blikje tomatenpuree bij te gooien, evenals een handje Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, tijm, bonenkruid) en wat versgemalen zout en zwarte peper. Een kwartiertje laten pruttelen (langer = beter) en klaar is kees.

Maar ook als dát nog te veel moeite is – ik weet het mensen, ik heb soms ook van die dagen – hoef je nog niet naar de kant-en-klaar-prut te grijpen. Mijn Amsterdamse vriendinnetje N. leerde me namelijk ooit dat je zelfs van weinig meer dan een paar goed rijpe tomaten een heerlijke saus kunt maken.

Vanavond nam ik de proef op de som. Eigenlijk min of meer noodgedwongen, want ik ben net verhuisd naar een nieuwe stek – nog steeds in de Jordaan, maar dan een paar straten verderop – en pas toen ik van de supermarkt thuis kwam, ontdekte ik dat ik zelfs geen ui en knoflook had gekocht. (Ik ben eraan gewend dat er altijd gewoon een bak met die spullen in het keukenkastje staat)

Dan maar zonder m’n geliefde duo van smaakmakers (ik begin vrijwel elk gerecht met ui en/of knoflook). Het was verbazingwekkend lekker. Dus bij deze: pasta met tomatensaus. Basissaus – en bazensaus.

Hoewel ik meestal groot fan ben van de euroshopper-variant tomaten-in-blik, nam ik – ironisch genoeg – ditmaal wel de Heinztomaten mee. Feitelijk omdat ‘t de enige was met een lipje (en ik niet zeker was of er een blikopener lag in de la van mijn tijdelijke keuken), maar achteraf gezien was het misschien sowieso een betere keus: als je saus maar uit (bijna) 1 ingrediënt bestaat, moet dat natuurlijk wel van goede kwaliteit zijn.

En, als je ‘t toevallig nog in huis hebt: vergeet de parmezaan niet. Kaas maakt immers alles (nog) beter. ;)

20150202_202348[1]

De allersimpelste pasta met rode saus
Voor 1 persoon

– 100 gram pasta (ik had farfalle, maar anything will do)
– 1 blik gepelde tomaten (400g) van goede kwaliteit
– Optioneel: lepeltje tomatenpuree (ik was dit zelf vergeten en zonder smaakte ook prima)
– Italiaanse kruiden, ongeveer 2 theelepels
– zout en versgemalen zwarte peper
– olijfolie

– eventueel (maar wel heel lekker): parmezaanse, of andere geraspte kaas

1. Kook de pasta gaar. Verhit in een koekenpan de olijfolie en voeg de tomaten en puree toe. Doe ook de kruiden erbij en breng het geheel aan de kook, terwijl je het door elkaar roert.

2. Laat de saus ongeveer een kwartiertje zachtjes pruttelen (langer mag altijd), hak indien nodig de tomaten een beetje fijn met de spatel. Voeg zout en peper toe, gooi de pasta door de saus en dien op.

Lekker met een groene salade.

20150202_202429[1]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>