Easy-peasy Pompoensoep

pompoensoep

Pompoensoep smaakt voor mij naar vroeger. Ik herinner me de herfstige dagen dat mijn mama in de keuken met een speciale zeef in de weer was om de pompoen gepureerd te krijgen. Gelukkig heb ik nu zelf een staafmixer; dat maakt het een stuk simpeler.

Als je nog nooit iets met pompoen hebt gemaakt, maar dat wel graag wilt proberen, is deze soep een aanrader. Je hebt namelijk vrij weinig nodig; het belangrijkste is de pompoen zelf. Daarnaast raad ik je wel aan om even langs de natuurwinkel te gaan voor boullionblokjes. In alle meuk van Maggi en dergelijke zit namelijk vooral heel veel zout en MSG. MSG, ofwel mononatriumglutamaat, ofwel E621, is een smaakversterker die o.a. je eetlust opwekt. Hoewel het officieel geen verboden stof is, is er veel controverse over. Ik denk zelf dat je E621 het beste zo veel mogelijk kunt vermijden.

Terug naar de soep! Hoewel deze van zichzelf al lekker vullend is, maakt een knapperig stokbroodje het helemaal af. Server ‘m desgewenst met een toef crème fraîche.

Het recept van deze soep is geïnspireerd op die van Vreni de Jong (in: “Lekker Gezond Eten”).

Easy-peasy pompoensoep
Voor ongeveer 3 kommen

  • 1 pompoen
  • 1 ui
  • scheut olie (ik gebruik meestal olijfolie)
  • 2 tuinkruiden-boullionblokjes (liefst van de natuurwinkel, zonder smaakversterkers)
  • 800 ml water
  • versgemalen zwarte peper

Voor erbij:

  • crème fraîche
  • (stok)brood (met roomboter!)

1. Time for some pumpkin killing! Snijd de pompoen met een groot scherp mes doormidden en lepel het vruchtvlees en de pitten eruit. Je hoeft ‘m dus niet te schillen! Snijd de pompoen dan in blokjes; grove stukken van ruim 2 bij 2 cm zijn klein genoeg.

2. Snipper de ui en zet een grote pan op het vuur. Fruit de ui zachtjes in olie tot ‘ie glazig is en gooi dan de pompoen erbij.  Schep dit een paar minuutjes om op hoog vuur. Kook intussen het water en maak er boullion van met de blokjes.

3. Giet de boullion erbij in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat de soep dan ruim drie kwartier pruttelen met het deksel op de pan. Zorg er in elk geval voor dat de pompoenstukjes uit elkaar vallen en de schil helemaal zacht is gekookt. Roer af en toe even door, en leg het laatste kwartiertje de deksel schuin op de pan.

4. Haal de pan van het vuur, roer even door en pureer de soep goed glad met een staafmixer. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

5. Schep de pompoensoep in kommen, maal er nog wat peper boven en maak het af met een toef crème fraîche. Eet smakelijk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 thoughts on “Easy-peasy Pompoensoep

  1. Hee Suus!

    Super deze recepten website! Klein vraagje over dit recept –
    als je zegt 1 pompoen, van een hoe grote pompoen ga je dan uit??

    Thanks! :)

    • Hoi Nienke, dank voor je reactie!

      Wat de pompoen betreft: dat maakt volgens mij niet heel veel uit. Ik haal altijd gewoon een Hokkaido-pompoen van gemiddelde grootte bij de Natuurwinkel of op de markt. Heb er toevallig nog een thuis liggen; die zal ik eens wegen en dan hoor je ‘t van me.

      Eet smakelijk alvast. ;) Liefs Suus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>