Echte Pasta Carbonara

Een goede pasta carbonara is romig en laat je nog uren zwijmelen van geluk. Juist omdat het zo simpel te bereiden valt, is dit voor mij het ultieme comfort food gerecht. Wat me verraste is dat zelfs met simpele ingrediënten deze pasta nog erg lekker is: geraspte parmezaan uit een zakje, basic spekblokjes en een pasta naar keuze. Go crazy als je daar zin in hebt, maar anders is gewoon goed genoeg.

carbonara

Voor twee personen heb je nodig:

  • 150 gr spekblokjes
  • 150 gr tagliatelle (of een andere pasta)
  • 4 el vierge olijfolie
  • 2 verse eieren
  • Geraspte (echte) parmezaan
  • peper
  • geen room

Kook 1.5L water in een grote pan met een snufje zout. Als het water kookt gooi je de pasta erbij. Verhit de olie in een koekenpan of hapjespan en gooi de spekjes erbij zodra de pan heet genoeg is. Ik leg één spekje alvast in de pan en als je gespetter hoort kan de rest erbij. Bak de spekjes uit terwijl je goed door de pan roert. Zet het vuur uit als je ze bijna goed genoeg vind. De pan en het vet zijn heet genoeg om de spekjes over het randje te duwen.

Breek de eieren open in een kom en klop ze los met veel peper. Dit is een van de weinige gerechten die ik ken waarin peper een grote rol speelt. Versgemalen peper is het lekkerst, maar zwarte peper uit een potje kan ook. De kleur van het eiermengsel is dan licht- tot donkerbruin, afhankelijk van hoeveel peper je lekker vindt. Voeg rijkelijke hoeveelheden parmezaan toe en klop de klontjes uit de saus.

Giet de pasta af en voeg deze daarna toe aan de pan met spekjes. Mocht je de hoeveelheid vet te veel van het goede vinden kun je met keukenpapier vet uit de pan halen. Meng de spekjes en de pasta goed. Nu komt het belangrijkste: het toevoegen van de eiersaus. De pan mag namelijk niet te heet zijn, anders krijg je roerei. Ook hierom moet je wat eerder het vuur onder de spekjes uitzetten. Je zou de pasta moeten kunnen eten zonder je mond te verbranden.

Als je ervan overtuigd bent dat je saus niet gaat klonteren voeg je deze toe en roer je goed door tot alle pasta lekker ondergesmeerd zit. De massa vormt nu een smeuïg geheel. De warmte van de pan en het vet gaart het ei nog iets door. Eventueel zou je de pan nog wat op kunnen warmen. Serveer de pasta in een schaal of kom en bestrooi nogmaals rijkelijk met parmezaan en peper. Enjoy!

Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Antonio Carlucci, zie hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *