Er zat een spitskool in het groentepakket. Spitskool, wat moet ik nou met spitskool, verzuchtte ik. Nou gewoon, zei mijn moeder, roosteren in de oven. En verdraaid, dit AllerHande-recept pakte verrassend goed uit. Sterker nog, ik zou het zo durven serveren tijdens een feestelijk diner.
Eentje voor de collectie dus!
Geroosterde spitskool met miso-pindasaus, hazelnoten en aardappelpuree
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
- 1 spitskool
- 3 eetlepels sesamolie
- 90 gram hazelnoten
- 1 kilogram iets kruimige aardappels
- 1 limoen
- 3 eetlepels miso (sojapasta, koop je bij de natuurwinkel en de grotere supermarkt)
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 theelepels sriracha
- 2 eetlepels pindakaas (100% pinda)
- 15 gram platte peterselie
- klontje plantaardige boter
- bakpapier
- oven
- stamper
Zo doe je dat:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de spitskool in de lengte in vieren. Leg de kwarten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel de sesamolie erover. Bestrooi met peper en zout en rooster de spitskool 30 minuten in de oven. Let op: voeg na 20 minuten de hazelnoten toe.
- Schil intussen de aardappels, snijd ze in stukjes en kook ze in ca. 20 minuten gaar in water met zout.
- Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit. Meng in een kommetje de miso, rijstazijn, pindakaas, sriracha en 3 eetlepels water tot een gladde saus. Voeg de limoenrasp en 1 eetlepel limoensap toe. Proef op smaak; voeg eventueel wat extra sap toe.
- Snijd de peterselie grof. Giet de aardappels af als ze gaar zijn, let op: bewaar een kopje kookvocht! Stamp de aardappels tot puree; voeg een scheut kookvocht en een klontje boter toe om de puree gladder te maken. Breng op smaak met peper en zout.
- Haal de spitskool uit de oven als-ie gaar is. Hak de hazelnoten grof. Serveer de aardappelpuree met spitskool, pinda-misosaus en hazelnoten. Eet smakelijk!
Pingback: zondag – san.