Gnocchi met blauwe kaassaus, walnoten en salie

O jongens, het was op veel fronten een heerlijke zomer. Ik deed en at zo veel dingen dat de tijd/rust om op te schrijven wat dan allemaal, ontbrak.

Dat geeft natuurlijk niet, want vandaag heb ik weer een heel lekker recept voor jullie. Zes jaar geleden zocht ik vriendinnetje Eva op in het zuidelijkste puntje van Spanje en daar aten we werkelijk de lekkerste gnocchi met blauwe kaas-roomsaus-walnoten van de wereld.

Ik probeerde het nog wel eens na te maken, maar zo lekker als daar was het nooit.
Tot gisteren!

Samen met vriendinnetje S. dook ik de keuken in om, op basis van een recept van internet, een simpel doch smakelijk BIJNAWEEKEND-maal in elkaar te draaien.

En o man, wat was dat lekker. Not to brag, but… restaurantwaardig. (Ik bedoel: er zijn restaurants waar ik minder lekker heb gegeten – en stukken duurder, maar dat terzijde.)

Het mooiste is nog wel dat deze maaltijd binnen twintig minuten op tafel staat.

20160929_202946

Gnocchi met saus van blauwe kaas & walnoten

Voor 2 personen + lunch-restje

  • 500 gram gnocchi (in pak op de pasta-afdeling, of maak het zelf – maar dan ben je niet binnen twintig minuten klaar)
  • 250 ml slagroom (beker, liefst biologisch)
  • 125 gram brokkelige blauwe kaas (bijvoorbeeld zo’n driehoekje Danablu van Castello)
  • Handje walnoten
  • 2,5 theelepel verse (!) salieblaadjes, fijngehakt, plus een stuk of zes blaadjes ter garnering
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • 100 gram slamelange met rucola
  • 1,5 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel vijg-balsamicoazijn van Oil&Vinegar (SUPERTIP, dit maakt het echt af). Heb/wil je dat niet, gebruik dan gewone balsamicoazijn en een lepeltje ahornsiroop/honing

1. Breng de slagroom in een grote koekenpan of wok zachtjes aan de kook. Verkruimel de kaas erover en smelt dit erdoorheen. Voeg ook de fijngehakte salie toe. Laat de roomsaus een tijdje zachtjes pruttelen – roer regelmatig – zodat deze wat dikker wordt.

2. Hak de walnoten in stukjes en rooster ze een paar minuten in een droge koekenpan. Doe ze in een schaaltje. (Tip: sla deze stap niet over, ik dacht uit luiheid vaak ‘ik gooi die noten er zo wel overheen’, maar geroosterd zijn ze echt veel lekkerder)

3. Zet intussen een pan water op voor de gnocchi. Verhit daarna in (dezelfde) koekenpan wat olijfolie en ‘frituur’ de 6-8 losse salieblaadjes een paar minuten in de olie. Doe ze dan ook in een bakje.

4. Kook de gnocchi in 2-3 minuten gaar (dit gaat heel snel), giet af en roer de gnocchi dan door de kaassaus. Breng op smaak met wat peper (zout hoeft niet, gnocchi en kaas zijn zout genoeg).

5. Doe de slamelange in een kom en maak dressing door de extra vierge olijfolie + vijg-balsamicoazijn in een kommetje te mengen met een vork. Giet de dressing over de sla.

Serveer de gnocchi in diepe borden en garneer met de walnoten en gefrituurde salieblaadjes. Eet de salade erbij.

20160929_202906

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.