Groene curry (met een beetje smokkelen)

OK jongens, opgelet: in dit recept ga ik smokkelen. Dat zit zo. Niet voor niets staat de kop ‘echt eten’ boven dit blog: op EAT wil ik laten zien hoe makkelijk & heerlijk het is om recepten te maken met pure ingrediënten, dus zonder pakjes en zakjes.

Maar ik zal het eerlijk toegeven: soms ben ik een beetje lui. Je zou het gemakzuchtig kunnen noemen. Ik heb welgeteld 1 keer in mijn leven zelf groentebouillon getrokken en ben dus groot fan van bouillonblokjes. Liefst biologische van Zonnatura, dat dan weer wel.

Ook koop ik vrijwel altijd slamelange in zak. Dat het ook anders kan, ervaar ik alleen als ik in de zomer bij mijn moeder in Zweden ben en we elke avond verse sla uit de tuin eten. Ik ervaar dan trouwens ook dat sla wassen best veel tijd kost, hetgeen me doet herinneren waarom ik zelf liever in de koeling van AH graai. (De eerlijkheid gebiedt me toe te voegen dat die versgeplukte sla uit de tuin wel aanzienlijk smaakvoller is!)

Hoe dan ook, ik denk dat ook hiervoor geldt: een beetje van alles. En het moet wel praktisch blijven allemaal. Nu ik niet meer studeer maar fulltime werk, kom ik meestal rond zeven uur thuis: gaar, moe en hongerig. En aangezien mijn liefste in Frankrijk zit en ik in mijn eentje in Amsterdam woon, kook ik vaak alleen voor mezelf.

Daar vind ik dus echt niets aan. Samen groenten snijden en in een pan roeren, samen de tafel dekken en genieten van een versbereid maaltje: YES PLEASE. Hetzelfde in je eentje doen: not so much.

Omdat magnetronmaaltijden me ook niet gelukkig maken, en pizza ook maar zo vaak lekker is, houd ik het op andere manieren simpel. Zo maakte ik gisteren een groene groentencurry op basis van een boemboe uit de supermarkt. Ik weet hoe je zo’n kruidenmengsel zelf maakt (dat doe ik graag als er meer tijd en energie is), en ik weet ook hoe lekker en rijk van smaak dat is…. En ik weet eveneens dat voorgefabriceerde boemboe’s prima te eten zijn. Best heel lekker, zelfs, zeker als je het gerecht volstouwt met verse groenten.

Hier mijn recept voor groene curry. Lekker om samen te eten, maar smaakt ook prima in je eentje voor de tv. ;)

Vegetarische groentecurry met rijst
Voor 2 personen (of twee avonden eten voor jezelf – scheelt weer een avond koken ;))

  • 150-200 gram pandanrijst
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 250-300 gram sperziebonen
  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bakje boemboe groene curry (verkrijgbaar bij supermarkten en toko’s)
  • 200 ml kokosmelk
  • sesam-, zonnebloem- of olijfolie
  • cashewnoten (optioneel)

1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de champignons in kwarten (snijd de steeltjes er eerst af). Snijd de paprika’s in reepjes en doormidden. Maak de boontjes schoon.

2. Kook de boontjes ca. 5 minuten voor in een pan met een laagje water. Verhit de olie in een wok en fruit de ui en knoflook. Voeg dan de champignons toe en bak tot ze lichtbruin zijn. Voeg dan ook de paprika toe en bak even mee.

3. Voeg nu de boemboe toe en bak deze kort aan (hoe langer je bakt, hoe pittiger je curry wordt!). Doe ook de sperzieboontjes erbij. Blus het geheel dan af met 200 ml kokosmelk. Laat een minuutje of 10 pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.

4. Serveer de curry met de rijst en bestrooi je maaltijd eventueel met cashewnootjes. Ook lekker met wat grofgemalen zout erover.

IMG-20141124-WA0006

IMG-20141124-WA0008

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *