Linzencurry uit de Ecostoof (v)

Deze linzencurry was ons kerstdiner. Samen met B’s moeder maakte ik hem in de Ecostoof, een soort ouderwetse hooikist maar dan in een hip jasje. Zelf kregen we van haar ook zo’n Ecostoof. En wat is dat een geweldig ding! Je hoeft gerechten nog maar een paar minuten te koken en dan zet je ze lekker in de Ecostoof, waar de maaltijd rustig doorgaart. Paar uur wachten, en klaar.

Bespaart een hoop energie én is heel praktisch als je eters krijgt. Ook perfect op thuiswerkdagen trouwens.

Met de precieze verhoudingen in het recept ben ik nog wat aan het experimenteren. Zou dus kunnen dat de kruiden komende tijd nog wat veranderen…

Zorg in elk geval dat je goede kwaliteit romige kokosmelk gebruikt. En let op: het is belangrijk dat je de linzen eerst 12 uur laat weken in water. Anders worden ze niet goed gaar. (Dit geldt minder als je geen Ecostoof gebruikt.)

Dit recept komt van de website van Ecostoof.

Linzencurry uit de Ecostoof

Je hebt nodig (voor 4-5 personen):

  • 360 gram rode linzen (let op: 12 uur van tevoren weken in water!)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 winterwortel
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels mosterdzaad (of grove mosterd)
  • 3 cm verse gember
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 tl cayennepeper (of gebruik mild paprikapoeder voor een niet-pittige variant)
  • 1 tl garam masala
  • 400 ml kokosmelk (kies een goed romige variant, goede kwaliteit is belangrijk hier!)
  • 400 gram tomatenblokjes in blik
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 4 eetlepels verse koriander
  • peper en zout, naar smaak
  • (basmati)rijst voor erbij, reken op 50-75 gram per persoon

Keukengerei:

  • Ecostoof of hooikist (heb je dit niet, geen zorgen; je kunt de curry ook op laag vuur garen. Let dan alleen goed op dat-ie niet aanbakt)
  • Stoofpan, liefst van gietijzer

Zo doe je dat:

  1. Bereid eerst de groenten voor: snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de wortel in kleine stukjes en rasp de gember.
  2. Verhit de zonnebloemolie in de pan en fruit de ui en knoflook. Voeg dan de wortel, komijn, mosterd(zaad), gember, kerrie, chili– of paprikapoeder en garam masala toe en bak 5 minuten mee, terwijl je steeds goed roert en omschept.
  3. Voeg nu de tomatenblokjes, rode linzen en 300 ml water toe. Breng het gerecht aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.
  4. Doe nu de kokosmelk erbij; breng opnieuw aan de kook en kook nog 5 minuten. Leg dan het deksel op de pan, wikkel de pan in een (thee)doek en zet minimaal 45 minuten in de Ecostoof. Langer mag ook! Ik maak deze curry vaak al rond de middag, dan kan-ie lekker 3-4 uur garen en trekken de smaken goed in.
  5. Een kwartiertje voordat je wilt gaan eten: kook de rijst, pluk de blaadjes van de verse koriander en hak ze grof. Rooster de amandelen in een droog koekenpannetje.
  6. Proef de curry en breng ‘m op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *