Mediterrane burgers met halloumi en aubergine

Hoe groot is de kans dat je precies hetzelfde recept van internet twee keer voorgeschoteld krijgt – van twee mensen die elkaar niet kennen? Nou, ook weer niet zo klein, bleek vanavond, toen B precies de vegaburgers besloot te maken die ik ruim een jaar geleden at bij Eline en Joep (die van de pannenkoekjes, ja).

Het voornaamste verschil? Toen zaten we op tuinstoelen te genieten van een zomerse avond en was de halloumi vers van de barbecue. Vandaag was de eerste winterse dag van dit najaar – zo mistig dat ik tijdens m’n werkdag in Nijmegen het Valkhofpark (waar Einder naast zit) nauwelijks kon zien, en zo koud dat ik op het perron stond te bibberen in m’n Zweedse winterjas en dito laarzen.

Goed, misschien gaven deze burgers de dag zo onbedoeld toch een licht zomers tintje. Wat mij betreft hebben ze alles dat een goed vega-recept moet zijn: makkelijk te maken en zo lekker dat zelfs de verstokte vleeseter z’n dode dier niet mist. De combinatie van halloumi (Griekse grillkaas, ook gewoon te koop bij Appie) en gegrilde aubergine geeft de burger precies de goeie bite. En geloof me, die combi van gebakken uien en harissa is zowel belachelijk simpel als fantastisch.

Maken dus.

Je hebt nodig (voor 2 flinke burgers):

  • 1 afbak-ciabatta (of nog beter: vierkante ciabattina’s)
  • 225 gram halloumi
  • 1 kleine aubergine
  • 1 grote ui
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 gegrilde paprika (uit zo’n pot)
  • 2 theelepels harissa (= mengsel van rode pepers en kruiden, verkrijgbaar bij de meeste supermarkten)
  • Bakje hummus met ras el hanout
  • Sla(melange), bijvoorbeeld veldsla

Zo doe je dat:

1. Snijd eerst de uien in zo dun mogelijke halve ringen. Snijd de aubergine in ronde plakken van ongeveer een centimeter. Verwarm de oven voor en bak de ciabatta af.

2. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de uien kort op hoog vuur. Draai dan het vuur laag en bak ze een minuut of 8, tot ze zacht en goudgeel zijn. Bak intussen de aubergine in een (andere) koeken- of grillpan een paar minuten aan beide kanten gaar.

3. Als de uien klaar zijn: doe de suiker, harissa en in stukjes gesneden gegrilde paprika erbij. Bak 1-2 minuutjes mee tot de suiker gesmolten is.

4. Snijd intussen de halloumi over de lengte in 4 dunne plakken. Bak ze aan beide kanten goudgeel.

5. Snijd de ciabatta in tweeën en doormidden. Besmeer het brood aan 1 kant met hummus en beleg het met de plakken aubergine, halloumi en het ui-harissamengsel.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *