Melanzane alla parmigiana

Aubergine is misschien wel m’n lievelingsgroente, Italiaans m’n favoriete keuken. Combineer die twee en je hebt een ovenschotel om bij weg te dromen. Dat ik dit gerecht – dat niet moeilijk is, maar inclusief oven wel een uur bereidingstijd vergt – gisteren na een lange werkdag wilde maken, zegt genoeg. En ach, om acht uur eten past wel bij de mediterrane keuken toch?

PS. Oké ik geef toe, deze maaltijd ziet er niet uit op de foto. Maar geloof mij, het is supergoed.

Naar recept van Jamie Oliver.

Je hebt nodig:

  • 3 (grote) aubergines
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 volle theelepel gedroogde oregano
  • 2 blikken van 400 gram tomaten (‘peeled tomatoes’)
  • een drupje rodewijnazijn
  • flinke handvol verse basilicum
  • 3 grote handen parmezaanse kaas (denk 100-150g)
  • 2 handenvol paneermeel
  • 150 gram buffelmozzarella
  • olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • ciabatta en evt. groene salade (voor erbij)

Zo doe je dat:

1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Snipper een ui en snijd een teentje knoflook fijn. Zet een sauspannetje op middelhoog vuur en fruit de ui, knoflook en oregano zachtjes 10 minuten – tot de knoflook een beetje kleur krijgt.

2. Snijd intussen de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm dik. Verhit olijfolie in een grillpan (of grote koekenpan) op hoog vuur en grill de aubergineplakken aan beide kanten tot ze bruin zijn (ze gaan nog in de oven, dus ze hoeven niet helemaal zacht te zijn). Stapel de plakken op een bord.

3. Voeg de tomaten toe aan de ui/knoflook, doe een deksel op de pan en laat nog 15 minuten zacht pruttelen. Rasp intussen de parmezaanse kaas. Maak de saus af met een drupje rodewijnazijn, zout en peper naar smaak. Roer ook de basilicum erdoor (gewoon de hele blaadjes).

4. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Schep een dun laagje saus in de schaal, besprenkel met een eveneens dun laagje parmezaanse kaas (‘a thin scattering’, zoals Jamie O. dat zo mooi zegt) en leg er dan plakken aubergine op. Herhaal deze volgorde tot alle ingrediënten op zijn (ik maakte 3-4 lagen), sluit af met wat saus en parmezaan.

5. Scheur nu de mozzarella in stukjes en verdeel ze over de schotel. Meng een scheut olijfolie door het paneermeel (of nog lekkerder, gebruik ‘echt’ oud broodkruim) en verdeel dit tot slot over het gerecht. Zet in de oven en bak 25-30 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Serveer direct – lekker met ciabatta of ander vers brood.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *