Nasi goreng met zelfgemaakte seroendeng (v)

Dit Veganbox-recept is een prima basis om komende tijd mee te experimenteren. Ideeën: blokjes gemarineerde tofu, vega-kipstukjes, komkommersalade erbij, vegan balletjes, satésaus. In elk geval iets waardoor het nog wat meer bite krijgt.

Vegan nasi goreng met seroendeng

Je hebt nodig (voor 2-3 personen):

  • 170 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 2 (grote) tenen knoflook
  • stukje verse gember (je hebt 1 eetlepel gember nodig)
  • 1/2 rode peper
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1/2 spitskool
  • 2 bosuitjes
  • 30 gram pinda’s
  • 20 gram kokosrasp
  • 2 eetlepels ketjap (ik doe 1 lepel manis en 1 lepel asin)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sriracha
  • plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • plantaardige kipstukjes

Keukengerei:

  • Grote wok of hapjespan
  • Rasp (grof)

Zo doe je dat:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal: ca. 15 minuten). Giet de rijst daarna af in een zeef en spoel met koud water om.
  2. Snijd intussen alle groenten: snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil de gember en hak fijn. Haal de zaadlijsten uit de chilipeper en hak fijn. Snijd de prei in dunne ringen en spoel schoon in een vergiet. Schil de winterpeen en rasp grof. Snijd de harde kern uit de spitskool en snijd in dunne repen.
  3. Verhit wat olijfolie in de wok of hapjespan. Bak de vega-kipstukjes ca. 5 minuten knapperig. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  4. Verhit opnieuw olijfolie en fruit de ui, knoflook, gember en chilipeper samen op laag vuur. Zet na een minuutje of 8 het vuur hoog en voeg de prei, winterpeen en spitskool toe. Bak 5-6 minuten terwijl je de groenten omschept.
  5. Hak de pinda’s grof. Rooster ze samen met de kokosrasp in een droog koekenpannetje op laag vuur, totdat de kokos lichtbruin kleurt. Haal uit de pan en doe in een bakje.
  6. Voeg de koude rijst, ketjap en sojasaus toe aan de pan met groenten. Bak al roerend 3-4 minuten. Breng het gerecht op smaak met zwarte peper en eventueel wat zout.
  7. Snijd intussen de bosui in fijne ringetjes.

Voeg op je bord wat sriracha toe aan de nasi. Garneer het gerecht met lekker veel bosui en seroendeng.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *