Nog lekkerdere bloemkool tandoori (v)

Via de Vegan Box maakte ik kennis met het fenomeen bloemkool tandoori. Dat recept deelde ik hier ook, maar inmiddels ontdekte ik een recept van Culy dat nóg beter is. Zeker als je het combineert met parelcouscous en falafelballetjes. Ik heb de verhoudingen van het recept wat aangepast.

Bloemkool tandoori met parelcouscous en falafel

Je hebt nodig (voor 4 personen):

  • 1 grote bloemkool
  • 300 gram parelcouscous
  • 2 bakjes falafelballetjes (ik raad je aan om de milde variant te kiezen, want de bloemkool tandoori is al spicy genoeg)
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 5 theelepels tandoorikruiden
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel chilivlokken
  • bakje granaatappelpitjes (of van 1 granaatappel)
  • paar takjes munt
  • paar takjes verse koriander
  • klein blikje (200ml) kokosmelk

Zo doe je dat:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd voorzichtig de bladeren van de bloemkool; houd de krop intact. Snijd dan de bloemkool in plakken van zo’n 2 centimeter dik. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Maak de tandoori-marinade: snipper de sjalotjes en knoflook. Doe ze in een kom en voeg de kruiden toe (1 tl kaneel, 2 tl mosterdzaad, 2 tl koriander, 5 tl tandoorikruiden, 0,5 tl zout, 0,5 tl chilivlokken). Schenk de olijfolie erbij (10 el) en meng tot een papje. Bestrijk de bloemkool hiermee met een kwastje. Rooster de bloemkool zo’n 15-20 minuten in de oven.
  4. Breng intussen water aan de kook en kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing (zo’n 8-10 min). Bak de falafel goudbruin in een koekenpan.
  5. Pluk de blaadjes van de munt en koriander. Hak de koriander fijn en doe ze in een bakje. Doe de munt samen met de kokosmelk in de blender/keukenmachine. Dit zorgt ervoor dat de kokosmelk mooi egaal romig wordt. Schenk over in een kommetje.
  6. Haal de bloemkool uit de oven als-ie gaar is. Maak de borden op: serveer een schijf bloemkool met parelcouscous en falafel. Schenk een scheutje munt-kokosmelk over de bloemkool en verdeel er wat koriander en granaatappelpitjes over.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *