Ovenpasta met drie kazen

Ultiem comfort food, deze pastaschotel uit de oven. Na een fijne dag wandelen hadden vriendinnetje E en ik zin in een lekkere pan goed voedsel, niet al te ingewikkeld om te maken. We hadden bovendien twee hongerige mannen die ook zouden aanschuiven – en dus besloten we een ovenpasta te fabriceren.

Deze versie is lichtjes gebaseerd op de pasta al forno van Janneke Vreugdenhil (uit haar geweldige boek Comfort Food) – maar dan vegetarisch en met meer kaas en groenten. Want da’s lekker.

Je hebt nodig (voor 4 personen):

  • 350 gram penne (of een soortgelijke pasta)
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 2 blikken tomatenblokjes (a 400g)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100g kalamata-olijven
  • Scheut olijfolie om in te bakken
  • 2 theelepels oregano
  • Bakje ricotta
  • 100-150 gram versgeraspte parmezaanse kaas (grana padano/parmigiano reggiano)
  • 1 bol (biologische) mozzarella
  • 1 schaaltje vegetarische balletjes (ik had die van AH Biologisch, best een succes)
  • Zout en peper
  • Grote ovenschaal ( + kleine ovenschaal als reserve)

Zo doe je dat:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing – houd een kommetje van het kookwater apart.

2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de courgette in blokjes en de paprika in stukjes. Snijd de vega-balletjes in vieren en de olijven doormidden.

3. Verhit in een grote wok of braadpan de olijfolie een fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de vega-balletjes toe en bak een paar minuten mee. Doe dan ook de courgette en paprika erbij en bak 5-10 minuten, tot de courgette een beetje zacht is.

4. Doe nu de tomatenblokjes en oregano erbij in de pan. Voeg naar smaak zout en peper toe en laat het geheel nog even pruttelen (langer is beter, maar hoeft niet – afhankelijk van hoeveel tijd/honger je hebt). Doe op het laatst ook de olijven erbij. Rasp intussen de parmezaanse kaas en scheur de mozzarella in stukjes. Vet de ovenschaal in met olijfolie.

5. Bouw de ovenschotel! Eerst meng je de pasta, met een scheut kookwater, door de groentesaus. Schep dan de helft van de pasta in de ovenschaal en schep daar de ricotta in ‘plukjes’ overheen. Leg ook de stukjes mozzarella op deze middenlaag. Schep daarna de rest van de pasta in de schaal. Zorg voor niet te veel ‘uitstekende’ stukjes penne, die worden wat taai in de oven. Strooi tot slot de parmezaanse kaas over het gerecht.

6. Zet de pastaschotel een half uurtje in de oven (check na 20 minuten even, de kaas moet goed gesmolten maar niet te donker zijn). Serveer met een frisse salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *