Yes, she did it again. Yvette van Boven deelde weer een heerlijk recept in Volkskrant Magazine. Winterse slobbertroost, in de woorden van Hiske Versprille. Let op: je moet de bonen een aantal uur weken én deze soep is de volgende dag het lekkerst. Oh jammie, ik krijg er gewoon helemaal zin in nu ik dit recept uittyp.
Je hebt nodig (voor een grote pan waar zeker 4 mensen van kunnen eten):
- 250 gram gedroogde witte bonen, een aantal uur geweld in water (niet uit blik, heel belangrijk! ‘Blikbonen vallen te snel uit elkaar’, aldus Yvette)
- 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
- 2 tenen knfolook
- 2 flinke sjalotten
- 1 grote winterpeen
- 4 stelen bleekselderij
- 2 blikken polpa of gepelde tomaten
- 2-3 grote zuurdesemboterhammen
- 300 gram boerenkool of palmkool (liefst ongesneden)
- chilivlokken
- 3 eetlepels rodewijnazijn
- een ‘gloep goeie, peperige olijfolie’
Zo doe je dat:
- Hak de knoflook grof. Zet de gewelde bonen op met ruim water (zeker 2 liter), een schepje zout, de rozemarijn, gehakte knoflook en wat olijfolie. Kook ze op laag vuur in 45 tot 60 minuten betgaar. Bewaar de bonen én het kookwater.
- Snipper de sjalot en snijd de wortel en bleekselderij in héél kleine blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de sjalot, wortel en bleekselderij (= soffrito, zeggen de Italianen) zacht.
- Voeg de tomatenpulp, een handje rozemarijn, wat chilivlokken en 2 liter bonenkookvocht toe. Breng de soep aan de kook en laat ruim 30 minuten sudderen met het deksel op een kier.
- Doe de beetgare bonen bij de soep in de pan en meng door. Schep 1/3 uit de pan en pureer die met de staafmixer.
- Giet de gebonden soep terug in de pan en voeg nu het brood en de boerenkool of palmkool toe. Laat nog 30 minuten tot 1 uur sudderen. Voeg eventueel meer water toe als de soep te dik is.
- Breng de soep op smaak met zout, peper, rode wijnazijn (zuur) en meer olijfolie (romigheid en pit). Laat de soep het liefst lekker lang staan voor je ‘m serveert. De volgende dag is-ie het lekkerst. Hij heet niet voor niets ribollita: opnieuw gekookt.
Eet smakelijk!