Risotto met rode biet

Ik schreef al eerder over mijn tijd in de Verenigde Staten in 2014. Dit recept is ontstaan in mijn keuken daar, die ik deelde met twee huisgenoten. Eén van hen kon zich niet voorstellen dat ik dit vrijwillig opat: risotto was al niet zijn ding en dan ook nog een risotto die róze was? Hem niet gezien. Ik was wel fan en na thuiskomst bleek mijn vriend het gelukkig ook lekker te vinden.

In Amerika maakte ik dit met verse rode bieten, inclusief het bietenloof, die je daar in elke supermarkt kunt kopen. Hier in Nederland is dat lastiger en maak ik het met voorgekookte bieten en boerenkool. Anders, maar nog steeds erg lekker! Als ik risotto maak, maak ik de bouillon nooit van tevoren klaar – dat is maar extra afwas. In plaats daarvan voeg ik steeds wat water en af en toe wat bouillonkruiden toe. Voel je vrij om wél van tevoren de bouillon te maken als je dat fijn vindt. Maak dan ongeveer 1.5 liter.

Je hebt nodig (voor 4 personen):

  • 1 ui
  • 3 el olie, om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 250g risotto rijst
  • 2 el balsamico azijn
  • bouillonblokjes / potje bouillon
  • kleine zak boerenkool (300 g of minder)
  • 1 kg voorgekookte rode bieten
  • 200 g feta
  • evt een handje walnoten

Zo doe je dat:

1. Snijd de ui fijn. Verhit 2 el olie in een grote pan, bij voorkeur eentje met een dikke bodem. Voeg de ui toe en bak een minuut of vijf op middelhoog vuur. Snijd intussen de knoflook fijn en breng zo veel mogelijk water aan de kook in een waterkoker. Voeg een extra el olie en de knoflook toe en bak nog 1 à 2 minuten.

2. Voeg dan de risotto rijst en de balsamico azijn toe. Bak nog een paar minuten terwijl je af en toe roert. Giet nu ongeveer – dit komt niet precies – een halve liter net gekookt water bij de rijst en voeg een bouillonblokje toe. Schud ook de boerenkool in de pan. Het zal lijken als veel te veel boerenkool, maar het zal snel slinken.

3. De rijst zal een deel van het water opnemen en daardoor zacht worden. Geduld wordt beloond bij risotto, je wilt niet dat al het water gelijk verdampt! Zet het vuur dus niet te hoog en blijf in de buurt om af en toe roeren. Snijd intussen de bieten en de feta in blokjes van 1 cm. Pas hierbij op je kleren, bietensap gaat er niet makkelijk uit!

4. Voeg als de rijst droog begint te worden meer water en bouillonkruiden toe. Proef af en toe wat rijstkorrels: als ze bijna zacht zijn, ben je er bijna. Voeg dan de bietenblokjes toe en, als het water verdwenen is, nog een laatste beetje water. Als je walnoten gebruikt: bak deze dan zachtjes in een koekenpan zonder olie. Pas op: je wilt niet dat ze verbranden! Wanneer de rijst helemaal gaar is, haal je je pan van de warmtebron en roer je de feta erdoorheen. Serveer met de walnoten eroverheen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *