Dit is misschien wel de lekkerste curry die ik ooit heb gemaakt. Man, wat een smaken! Een tikje nostalgisch was het ook, om ‘m te bereiden; terwijl ik de gember, knoflook en chilipeper fijnsneed, stond ik weer even in de keuken van mijn studentenhuis, waar een van m’n huisgenootjes – Surfdude noemde ik hem op Suushi – altijd de lekkerste zelfgemaakte currypasta’s maakte in z’n Magic Bullet.
Hoe dan ook, dit recept kreeg ik van een lezeres op m’n blog. Op Suushi deed ik een oproepje: wie kent nog goede plantaardige recepten?
In 2020 wil ik namelijk de gewoonte inbouwen om één avond in de week veganistisch te koken. Dat doe ik soms per ongeluk al, maar nu wil ik het bewuster – en vooral: consequenter – doen, om zo ook m’n repertoire plantaardige recepten uit te breiden.
Nou, als ik elke #plantaardigmaandag zó’n maaltijd eet, teken ik ervoor.
O ja, de ingrediëntenlijst lijkt heel lang en ingewikkeld, maar deze curry heb je binnen een half uurtje gemaakt. Goed te doen doordeweeks dus!
(Recept komt van Natuur en Milieu)
Rode kokoscurry met zoete aardappel en boerenkool
Je hebt nodig (voor 2 a 3 personen):
- 1,5 eetlepel kokosolie
- 1 sjalot
- 2 eetlepels verse gember
- 2 eetlepel knoflook
- 1 chilipeper
- 3 el rode currypasta
- 2 zoete aardappelen (of 1 hele grote)
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 1,5 theelepel kurkuma
- 140 gram boerenkool (liefst hele bladeren; palmkool is ook lekker – gebruikte ik deze keer)
- 2 limoenen
- 60 gram (licht gezouten) cashewnoten
- 40 gram doperwten uit de diepvries
- zout naar smaak
- verse koriander
- rijst (reken 50-75 gram per persoon)
Zo doe je dat:
1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Snipper intussen de sjalot en snijd de knoflook, gember en chilipeper fijn. Verwijder eerst de pitjes uit de peper, tenzij je van erg pittig eten houdt. Schil de zoete aardappel en snijd ‘m in blokjes. Snijd de boerenkool in reepjes van 1 tot 2 centimeter (of gebruik voorgesneden boerenkool – al is die vaak érg fijn gesneden, dus als je aan hele bladeren kunt komen, graag!).
3. Zet een grote pan op het vuur en laat deze goed heet worden. Voeg de koksolie, sjalot, gember, knoflook en chilipeper toe. Fruit 2-3 minuutjes.
4. Doe de currypasta en zoete aardappel erbij, roer door elkaar en bak 2 minuten mee.
5. Voeg de kokosmelk, ahornsiroop, kurkuma en een snufje zout toe en laat even sudderen op middelhoog vuur. Voeg de doperwten toe en zet het vuur lager. Laat de curry 5 tot 10 minuten koken, roer regelmatig.
6. Rooster intussen de cashewnoten in een pannetje zonder olie. Pers het sap uit 1 limoen en snijd de andere in partjes. Pluk de blaadjes van de koriander.
7. Als de aardappel zacht is geworden (proef even!), voeg je de boerenkool, cashewnoten en limoensap toe. Doe een deksel op de pan en laat nog 3-4 minuutjes sudderen.
Serveer de curry in een kom met rijst. Garneer met verse koriander en een limoenpartje.
Eet smakelijk!