Snelle frittata met gemengde paddenstoelen, geitenkaas en tijm

Vriendinnetje J kwam afgelopen week eten en zij eet nu om medische redenen geen tarwe en koemelk. “Als ik je maar niet tot last ben”, appte ze al, maar dat is natuurlijk totaal niet het geval. Integendeel – beide vind ik makkelijk te vervangen, zeker als je een beetje creatief bent.

Uit m’n nieuwe kookboek Gezond Fastfood (van Nora French) haalde ik het idee om een frittata te maken; een soort Italiaanse omelet uit de oven. Alleen.. de recepten van Nora bevatten allebei koeienkaas. En dus zocht ik wat verder, vond een ander recept en fabriceerde vervolgens een frittata op basis van beide ingrediëntenlijsten.

Dat was een succes! Deze valt wel in de categorie ‘voor doordeweeks, als je geen zin hebt om lang te koken en toch lekker en gezond wilt eten’.

Je hebt nodig (voor 2 personen):

  • 4 eieren
  • 125 ml sojaroom (of ‘gewone’ slagroom)
  • 200 gram gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen etc.)
  • 1 uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Scheut olijfolie
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • Groene salade voor erbij, zoals rucola-melange
  • Bakpapier
  • Kleine ovenschaal (ca. 23 cm)

Zo doe je dat:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn, hak of scheur de paddenstoelen in stukjes.

2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook een paar minuten zacht. Doe dan de paddenstoelen erbij en roerbak een minuut of 5, tot ze glanzen en vocht beginnen los te laten. Strooi er wat tijm overheen en flink wat versgemalen zwarte peper en zout.

3. Kluts intussen de eieren samen met de sojaroom in een kom. Doe ook hier een beetje zout en peper bij.

4. Leg een stuk bakpapier in de ovenschaal. Giet het ei-mengsel in de pan met de paddenstoelen en schenk het geheel dan in de ovenschaal. Verkruimel de geitenkaas over de frittata.

5. Bak de frittata in 15-20 minuten gaar, tot het ei goed gestold is en de bovenkant bruin begint te worden.

Serveer met een groene salade (erg lekker: rucola met wilde zalm en avocado!) en eventueel wat knapperig brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *