Een groezelige, uitgeknipte kopie van een krantenknipsel uit 2008 is het, dit recept dat ooit in de Volkskeuken verscheen. Ik bewaar het voorin mijn exemplaar van De studentenkookgids: soep. Net als overigens een uit NRC Next gescheurd recept voor paasbrood van Janneke Vreugdenhil – wat dat op die plek doet, is me een raadsel, maar ik weet het daardoor wel elk jaar weer te vinden.
Goed, die soep dus. Je ziet: de tekst zit vol vlekken – een goed teken, want dat zijn de meest gebruikte, en dus de beste recepten.
Dit gerecht is dan ook al tijden favoriet hier in huis. Ik maak vaak een pan Mexicaanse soep als er gasten komen: makkelijk, lekker, vullend, en toch enigszins origineel. Praktisch ook nog, want het gerecht voldoet aan (bijna) alle dieetwensen. De soep zelf is veganistisch en glutenvrij, de meeste toppings zijn dat ook. Wie geen melk of lactose mag/wil eten, laat gewoon de kaas en room weg.
Overigens zorgt het recept ook nog voor vermaak aan tafel, want mijn geliefde Tom leest maar al te graag Sylvia’s hilarische inleiding voor. Oordeel zelf:
Je kunt in Amerika ontzettend lekker eten, vooral als je je daarbij wendt tot gerechten uit andere landen. Mexico bijvoorbeeld. Amerikanen zijn dol op Mexicaans eten, zoals burrito’s, wat neerkomt op een kussensloopje van dun, zacht deeg, gevuld met een mengsel van bonen, rijst, vlees, uien, tomaten, guacamole, scherpe jalapeñopepers, kaas, zure room en koriander. Of taco’s, wat neerkomt op een gefrituurd bakje van deeg, gevuld met een mengsel van bonen, rijst, vlees, uien, tomaten, guacamole, scherpe jalapeñopepers, kaas, zure room en koriander. Of ‘ naked’ burrito’s, wat neerkomt op een bord rijst op een mengsel van bonen, rijst, vlees, uien, tomaten, guacamole, scherpe jalapeñopepers, kaas, zure room en koriander.
Voor wie vreest dat Mexicaans voedsel weinig variatie kent: er is ook een soep, gemaakt van verkruimelde taco’s, bonen, rijst, vlees, uien, tomaten, guacamole, scherpe jalapeñopepers, kaas, zure room en koriander. Daar zit dus geen rijst in, en dat is weer eens helemaal wat anders. Nee, dat is flauw. Die soep is wel degelijk ontzettend lekker.
Toevallig nam ik gisteren het dikke boek Koken met Sylvia Witteman mee uit de bieb. Daar blijkt dit recept ook gewoon in te staan. Niettemin, voor iedereen die dat boek niet heeft en toch lekker wil eten vanavond: hier het recept voor een ‘ hartig, troostrijk slobbergerecht’. Geplaatst, overigens, met toestemming van mevrouw Witteman. Ik heb in haar recept 2 kleine dingen veranderd: groente- in plaats van kippenbouillon en geen vijf teentjes knoflook maar twee. Zodat je na het eten ook nog naar een feestje kunt.
Sylvia’s ontzettend lekkere Mexicaanse soep
Voor 4 personen
Je hebt nodig:
- 2 blikken gepelde tomaten (a 400g)
- 1 blik kidneybonen (400g)
- 1 liter groentebouillon
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper (zaadjes eruit)
- 2 zakken tortillachips (of 1 grote van de Lidl, daar zit twee keer zo veel in en hij is de helft goedkoper)
- 1-2 avocado’s
- 2 lente-uitjes
- klein bekertje zure room
- 150 gram jong belegen kaas, geraspt
- 2 theelepels gemalen komijn (djinten)
- 2 theelepels oregano of marjoraan (= ‘Mexicaanse oregano’, ik kocht ooit een potje bij de toko)
- paar takjes verse koriander (als je op je budget wilt letten, kun je ook gedroogde koriander gebruiken)
- zout en versgemalen zwarte peper
- olijfolie om in te bakken (geen extra vierge mensen, dat is voor salades ;))
- staafmixer
Zo doe je dat:
1. Snipper de ui en snijd de knoflook en rode peper fijn. Fruit in een grote soeppan de ui, knoflook en peper in wat olie langzaam goudgeel (minuut of 5).
2. Voeg de bouillon, gepelde tomaten met sap, kidneybonen, komijn en oregano toe. Pak twee grote handenvol tortillachips en verkruimel ze boven de soep. Laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen – langer mag ook, op laag vuur.
3. Intussen maak je de rest van de ingrediënten klaar. Snijd de lente-ui in ringetjes, rasp de kaas (of gebruik kant-en-klaar geraspte kaas), snijd de avocado in blokjes (daar is een truc voor), pluk blaadjes van de koriander en roer de zure room even door. Doe alles in kleine bakjes en zet het vast op tafel. De overgebleven chips mag er ook bij.
4. Pureer de soep een klein beetje met de staafmixer, maar maak hem niet helemaal glad. Dien de soep op in kommen. Iedereen kan zelf naar smaak toppings toevoegen aan tafel.
Lekker met een glas rode wijn erbij!
Hallo Suus, vandaag op jouw website terechtgekomen via de zoekterm ” studentenkookgids soep”. Een verrassend goed kookboek! Vandaag deze soep van Sylvia Witteman gemaakt. Heerlijk, vegetarisch ( en als je wil veganistisch met een kleine aanpassing) en in een oogwenk klaar. Deze schrijf ik in mijn favorietenboekje bij! Dankjewel voor het delen.