Tomaten-plaattaart met geitenkaas en tijm

‘Ik heb zin in quiche’, zei B aan de telefoon. Hij stond op het punt om in de trein te stappen na een lange werkdag en ik was thuis aan het nadenken over wat we vanavond zouden eten. Toevallig had ik vorige week al een hele preitaart in m’n eentje opgegeten (in drie etappes, dat wel ;-)) dus veel trek in een standaard hartige taart had ik niet.

Maar toen herinnerde ik me deze plaattaart! Toen twee vrienden dit voorjaar kwamen eten, maakte ik ‘m voor het eerst – het recept komt uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall, één van mijn lievelingskookboeken. Dit moet ik vaker maken, dacht ik die avond, want de plaattaart was een groot succes onder m’n gasten én hij was supersimpel te maken.

Maar ja, zoals dat gaat – ik merk steeds vaker dat als ik een recept écht kans wil geven opnieuw te maken, ik het direct zelf moet opschrijven. Ofwel: hier delen op EAT is niet alleen handig omdat jullie dan kunnen meegenieten, maar evenzozeer omdat ik zélf zo een repertoire van goeie recepten aanleg. (Sterker nog, dat was het idee waarmee ik EAT ooit begon – nou ja, naast m’n vroegere ambitie om restaurantrecensent te worden, dan.)

Oké, plaattaart dus. Ik maakte ‘m ditmaal met ‘gewone’ belegen geitenkaas van de Appie, maar wil je het écht lekker maken – krijg je bijvoorbeeld mensen te eten – laat dan een paar plakken afsnijden bij de kaasboer. Voor wie in Utrecht woont: ik ga altijd naar de Kazerij aan de Twijnstraat.

Tomaten-plaattaart met geitenkaas en tijm
Hoofdgerecht voor 2 personen (of, samen met een stevige salade: voor 4 personen)

Dit heb je nodig:

  • 5 goed rijpe (tros)tomaten (ca. 350 gram)
  • 7 plakjes roomboter-bladerdeeg uit de diepvries
  • 1 ei (om het deeg mee te bestrijken)
  • 100 gram harde belegen geitenkaas
  • paar theelepels verse of gedroogde tijm
  • 1 teentje knoflook
  • extra vierge olijfolie
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • optioneel, wel handig: beetje polenta
  • voor erbij: groene salade
  • bakplaat
  • bakpapier

Zo doe je dat:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de plakjes bladerdeeg 5-10 minuten los op het aanrecht om te ontdooien. Snijd intussen de tomaten in dunne plakken, ongeveer een halve centimeter breed.

2. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Strooi er eventueel wat polenta over – dit helpt het deeg straks lekker krokant te worden, en voorkomt dat het zompig wordt door de tomaten. Leg 6 plakjes bladerdeeg in een rechthoek op de bakplaat en druk ze aan elkaar tot één grote lap. Snijd het 7e plakje in 10 losse repen en leg die repen langs de randen van de deeglap, zodat je een afgesloten rand krijgt. Bestrijk de randen met geklutst ei.

3. Pers een teentje knoflook uit en verdeel de stukjes over de deegbodem. Verdeel de tomaten over het deeg; zorg dat ze elkaar net raken. Bestrooi de taart rijkelijk met peper en zout en druppel er ook wat olijfolie over. Zet nu de plaattaart 15 minuten in de oven.

4. Na een kwartiertje haal je de plaattaart even uit de oven; verdeel nu de geitenkaas en tijm over de taart, en nog wat extra peper en olijfolie. Zet de taart nu opnieuw 10-15 minuten in de oven (of iets langer, afhankelijk van je oven) tot de korst mooi goudbruin is en de tomaten lekker zacht zijn geworden.

Haal nu de plaattaart uit de oven en snijd ‘m in stukken.

Eet smakelijk!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.