Vega-schnitzelreepjes met gemberrijst en zoetzure rauwkost (v)

De basis voor dit recept kwam ik tegen bij HelloFresh. Maar omdat hun standaardsausjes natuurlijk niet in de winkel liggen – en zelfgemaakt sowieso veel lekkerder is! – heb ik er m’n eigen draai aan gegeven. B’s oordeel: ‘Lekker!!’

Je hebt nodig (voor 4 personen):

  • 300 gram basmatirijst
  • 8 theelepels verse gember
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 wortels
  • ca. 400 gram spitskool of witte kool (of een zakje voorgesneden kool, als je geen keukenmachine hebt)
  • 2 bosuitjes
  • 4 plantaardige kipkrokant-schnitzels van Vivera (te koop bij AH/Jumbo)
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels wittewijnazijn
  • zout en peper
  • zonnebloem/olijfolie

Voor het sausje:

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 3/4 theelepel maizena
  • 1/2 groentebouillonblokje

Zo doe je dat:

  1. Schil de gember en hak fijn. Pel de knoflook en hak ook fijn. Snijd de bosui in fijne ringen, houd de groene en witte delen apart.
  2. Rasp de wortel met een grove rasp en snipper de spitskool in de keukenmachine. Meng in een grote slakom 2 eetlepels suiker met 4 eetlepels wittewijnazijn, voeg wat zout en peper toe naar smaak. Doe de wortel en kool in de kom en schep goed door elkaar. Zet de schaal dan in de koelkast.
  3. Kook 750 ml water (in een pan of waterkoker) en weeg de rijst af. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote pan en fruit de knoflook, gember en de witte delen bosui 1-2 minuten. Pas op, dit kan heel snel gaan! Doe dan de rijst en het hete water en 1/2 bouillonblokje erbij. Meng door elkaar en kook de rijst 10 minuten met het deksel op de pan.
  4. Maak intussen het sausje: meng 3 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel rijstazijn in een steelpannetje. Verkruimel de andere 1/2 bouillontablet erover en voeg de 3/4 theelepel maizena toe. Laat 4-6 minuten inkoken op middelmatig vuur.
  5. Rooster de sesamzaadjes met wat zout (ik gebruik een snufje fleur de sel).
  6. Bak tot slot de vegaschnitzels in een pan met een scheutje olie, tot ze aan beide kanten bruin en krokant zijn (let op: niet te vaak omdraaien, dan gaat het korstje los). Snijd ze over de breedte in reepjes.

Schep de knoflook-gemberrijst op je bord. Verdeel de schnitzelreepjes erover, giet daar een beetje saus overheen. Serveer de zoetzure rauwkost erbij en maak het geheel af met geroosterde sesam en de groene bosui.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *