Vega spaghetti bolognese

Jaren terug maakte ik eens spaghetti bolognese from scratch en dat was superlekker. Maar ja, ik eet tegenwoordig geen vlees meer. Gelukkig is het schap vleesvervangers de laatste vijf jaar enorm uitgebreid en doorontwikkeld; als je het mij vraagt, is vegetarisch gehakt inmiddels in veel gerechten een volwaardige gehaktvervanger. Je kunt er zelfs prima vegaburgers mee maken, begreep ik – dat wil B binnenkort nog uitproberen met ‘zijn’ hamburgerrecept.

Hoe dan ook: spaghetti bolognese dus. Gisteren leerde ik ook weer dat het loont om een ‘goed merk’ pasta te kopen als dat één van je hoofdingrediënten is; ik had spaghetti van De Cecco (die blauw-met-gele verpakkingen) en na elf minuutjes koken had die een perfecte bite en goede smaak.

Spaghetti bolognese

Voor 2-3 personen

Je hebt nodig:

  • 150-250 gram gedroogde spaghetti (afhankelijk van het aantal eters en hoeveel honger je hebt)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 bakje (ca. 200 gram) vegetarisch gehakt – ik gebruikte Rul Gehackt van de Vegetarische Slager
  • 500 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
  • 1 blad laurier
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 ml melk
  • 1/8 theelepels gerookt paprikapoeder
  • optioneel: een scheut rode wijn
  • klein bosje verse basilicum
  • olijfolie
  • 50 gram geraspte kaas
  • iets van salade voor erbij (bijvoorbeeld rucola-melange)

Zo doe je dat:

1. Snipper de ui en snijd de wortel en bleekselderij in heel kleine blokjes. Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan (ik gebruik mijn medium-sized kookpan, je kunt ook een hapjespan gebruiken) en fruit een paar minuten op middelhoog vuur, tot de ui zacht wordt.

2. Pers de teen knoflook uit boven de pan en doe ook het vegetarisch gehakt erbij. Bak nog een minuutje of 3 mee, schep goed om zodat het gehakt niet aan de pan koekt.

3. Voeg de laurier, passata, het bouillonblokje, gerookt paprikapoeder, rode wijn en 200 ml water toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag; laat ca. 30 minuten pruttelen.

4. Zet na ongeveer 25 minuten de spaghetti op en kook volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking (meestal ca. 10 minuten). Schenk de melk bij de saus, doe een deksel op de pan en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door. Breng op smaak met flink zwarte peper.

5. Rasp intussen de kaas. Giet de spaghetti af en roer de basilicum door de saus.

Verdeel de spaghetti over elk bord, schep de saus erop en verdeel tot slot de kaas erover. Serveer met salade.

Eet smakelijk!

Gebaseerd op een recept van BBC Good Food.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *