Zelf pesto maken (is écht heel makkelijk)

Pesto is één van die dingen die zelfgemaakt duizend keer lekkerder zijn dan uit een potje. Het is ook één van de dingen waarvan veel mensen schijnen te denken dat het moeilijk en tijdrovend is om te maken. Dus even voor eens en altijd: dat is niet zo. Echt, ik heb niets tegen potjes-pesto hoor (hartstikke handig als je hongerig thuis komt en weinig zin hebt om te koken!), maar vers bereide pesto is een compleet ander product. Als je dat nog nooit hebt geproefd, doe je jezelf volgens mij ernstig tekort.

Vandaag probeerden T. en ik iets nieuws. Meestal maken we pesto in de keukenmachine: gooi basilicum, pijnboompitten, knoflook, kaas en olijfolie erin, even mixen en KLAAR (ja echt, zo makkelijk is het). Op advies van Jamie O. besloten we het eens in de vijzel te proberen. De blaadjes van twee basilicumplantjes stampten we fijn tot een klein donkergroen hoopje. Wat kwam er veel sap uit die gekneusde blaadjes! Het resultaat was een pesto die nog smaakvoller is dan ik ‘m al gewend ben.

Pesto is natuurlijk geweldig met allerlei soorten pasta (of op bruschetta), maar het allerlekkerst wordt ‘ie als je hem met gnocchi maakt. Ik weet niet hoe het komt, maar de combinatie van zachte, romige gnocchibolletjes, basilicum, knoflook en parmezaan past ontzettend goed bij elkaar. Bovendien komt de smaak van de pesto zo volgens mij het best naar voren. Mijn recept voor gnocchi met pesto deelde ik al eens, zie hier.

Terug in Nederland ga ik die vijzel van ons maar eens onder het stof vandaan halen.

Helemaal vergeten dus om een foto van die vijzel te maken. Hier zie je in elk geval het resultaat: donkergroene, gekneusde basilicum.

 

Zelfgemaakte pesto

Je hebt nodig (voor ca. 3 personen):

  • 1 basilicumplantje
  • 100 gram Parmezaanse kaas, liefst vers geraspt (Maar in elk geval echte parmezaan, geen nep-spul. De kwaliteit van je pesto staat of valt met de kwaliteit van de kaas!)
  • 25 gram pijnboompitten
  • half teentje knoflook
  • extra vierge olijfolie (hiervoor geldt hetzelfde als voor de kaas)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • vijzel (of keukenmachine/staafmixer)

1. Pluk (bijna) alle blaadjes van de basilicum. Was ze in een vergiet. Pel het teentje knoflook en snijd het doormidden. Doe de knoflook in de vijzel en stamp deze fijn. Voeg dan de basilicumblaadjes toe, met een snufje zout. Stamp ze tot de blaadjes donkergroen en fijn zijn geworden en het sap er zo veel mogelijk uit is gekomen. Doe het mengsel dan in een kom.

2.  Doe nu de pijnboompitten in de vijzel en roer ze tot een gladde pasta. Voeg ze toe aan het basilicummengsel.

3. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg een flinke hand toe aan de pesto. Doe er ook een scheut olijfolie bij tot het een sausig, maar niet vloeibaar mengsel wordt. Roer goed door.

Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout en versgemalen zwarte peper toe.

Gebruik de pesto als saus, bijvoorbeeld voor pasta of gnocchi.

20150615_193806 20150615_190942

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *