Zelf spaghetti bolognese maken

Woei, we gaan verhuizen! Daarover later meer op Suushi, dit blijft immers een kookblog. Maar – en daar komt het bruggetje – het is een goede reden om de vriezer eens leeg te eten. Dus wat doe je met een half pakje rundergehakt en een halve ons ontbijtspek? Spaghetti bolognese maken bijvoorbeeld!

En laten we nu eens die saaie kant-en-klaarpotten laten voor wat ze zijn. Je eigen bolognesesaus maken is heus niet zo ingewikkeld. Sommige recepten zeggen dat ‘t 4 uur moet pruttelen (!), maar je kunt dit binnen 45 minuten op tafel hebben (of in 15 minuten als je Jamie Oliver heet).

Dit heb je nodig (voor 2 personen plus een restje voor de lunch):

  • 150-200 gram spaghetti (evt. volkoren)
  • 400 gram tomatenblokjes in blik
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 winterwortels (in totaal ca. 300 gram; je kunt ook 1 grote winterpeen gebruiken)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 150-200 gram biologisch rundergehakt (da’s heus niet zo veel duurder als ‘regulier’ gemartelde-koeienvlees)
  • 50 gram biologisch ontbijtspek (idem)
  • 250 ml rode wijn (als je geen wijn drinkt: koop zo’n klein flesje van 1,50 euro bij Appie, gaat er helemaal in en de alcohol verdampt toch)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 250 ml rundvleesbouillon (= met 1 bouillonblokje)
  • olijfolie
  • zwarte peper uit de molen
  • optioneel (maar wel heel lekker): geraspte kaas, kan ook parmezaan zijn

Zo doe je dat:

1. Pel en snipper de ui. Snijd de bleekselderij in boogjes; schil de wortels en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Verhit olie in een grote koekenpan en bak de groenten zachtjes, een minuutje of 3.

2. Snijd de plakken ontbijtspek in stukjes van ongeveer 2 centimeter breed. Voeg het spek en het gehakt toe aan de pan met groenten, bak 5 minuten mee. Zet intussen water op voor de pasta.

3. Doe nu ook de tomatenpuree en oregano erbij en bak nog 2 minuten mee. Voeg dan de rode wijn toe.

4. Laat een paar minuutjes sudderen, roer wat door en doe de tomatenblokjes en bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een kwartiertje pruttelen, tot het meeste vocht verdampt is. Intussen kun je de spaghetti in de pan doen en koken. Roer de saus zo nu en dan door.

4. Breng de bolognesesaus op smaak met versgemalen zwarte peper. Giet de spaghetti af. Schep pasta over de borden en verdeel de saus erover. Maak het af met wat geraspte kaas.

Als je (extra) gezond wilt doen: eet er een groene salade of wat schijfjes komkommer bij. Dat vind ik normaal gesproken erg lekker, maar zoals je ziet op de foto was ik het ditmaal vergeten.

(Bovendien was het vanwege een lange werkdag & slecht OV bijna 9 uur ‘s avonds voor de maaltijd op tafel stond. Dan heb ik niet zo veel eisen meer. ;-))

20160426_205121

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>