Zoeteaardappelpannekoekjes van Eline en Joep

Zo veel lekker gegeten, zo weinig gelegenheid om erover te bloggen! Tja, m’n “elke week een recept”-richtlijn heb ik afgelopen maand gruwelijk verwaarloosd. Nu had ik met mijn ongeluk een goed excuus – blogjes tikken met een hand ging zo langzaam dat ik het liever niet te veel deed.

Gelukkig gaat het nu stukken beter. Wat voedsel betreft had dat ongeluk trouwens ook zo zo’n beperkingen, maar die bleken uiteindelijk juist nieuwe mogelijkheden te zijn. Door de klap op mijn kaak kon ik alleen vloeibaar en zacht voedsel eten. Bovendien kon ik niet zelf koken met een arm in het gips. Samen resulteerde dat erin dat mijn lieve vrienden aan de slag gingen in m’n keuken met nieuwe recepten.

Een groot succes! Dat deel ik graag met jullie. Vandaag de zoeteaardappelpannekoekjes* van Eline en Joep. Geloof me, dat is (nog) veel lekkerder dan het klinkt: met geitenkaas en rucola, met zelfgemaakte hummus of een combinatie van die twee.

* Overigens hebben we aan tafel nog een hele discussie gevoerd hoe je zoeteaardappelpannekoek schrijft: zoete aardappelpanne(n)koek? Of toch aan elkaar? Joep bepleitte het laatste en ik ben geneigd hem te geloven. Maar wie de regel kent, mag het zeggen! (Ik weet dat bij pannekoek eigenlijk een tussen-n moet, maar dat vind ik lelijk ;-))

20160614_194754_Richtone(HDR)

Zoeteaardappelpannekoekjes met hummus en koriander / geitenkaas en rucola

Je hebt nodig (voor 4 personen)

  • 1 kilo zoete aardappels
  • 500 ml melk
  • 6 eieren
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 300 gram bloem
  • zout en peper
  • roomboter om in te bakken
  • zachte geitenkaas (zo’n rondje)
  • rucola

Voor de hummus:

  • 1 blik kikkererwten
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • sap van een halve citroen
  • 1-2 eetlepels tahin (sesampasta, te koop bij de natuurwinkel of toko)
  • olijfolie
  • verse koriander, de blaadjes geplukt
  • stamper
  • koekenpan
  • keukenmachine of staafmixer

Zo doe je dat:

1. Maak eerst zoeteaardappelpuree. Schil de zoete aardappels, doe ze in een pan met een laagje water en breng aan de kook. Kook ze in ca .20 minuten gaar. Giet af en stamp ze fijn met de stamper. Laat een beetje afkoelen.

2. Terwijl de aardappels koken, maak je de hummus. Doe de kikkererwten met alle andere ingrediënten in de keukenmachine en maal fijn tot een gladde pasta. Voeg zo veel olijfolie toe als nodig is om het geheel zacht te maken, maar niet vloeibaar.

3. Maak nu het pannekoekenbeslag. Doe de bloem met de bakpoeder in een kom en voeg de eieren en melk toe. Meng tot een glad beslag. Voeg dan ook de zoeteaardappelpuree toe aan het beslag.

4. Bak de pannekoekjes: verhit een koekenpan (of twee) op het vuur, smelt er een klontje boter in en maak kleine pannekoekjes. Het beslag zou zo dik moeten zijn dat je er ongeveer drie tegelijk in de pan kunt doen, ongeveer met een dikte van American pancakes.

5. Prak de geitenkaas los in een kommetje en zet ook de rucola, hummus en verse koriander op tafel. Versier de pannekoekjes met de toppings.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *