In mijn vorige huis had ik zo’n slechte oven, dat ik de laatste havermoutrage – oven-baked oats – aan me voorbij liet gaan. Het zou veel te veel tijd kosten ’s morgens.
Nu kost havermout in de oven natuurlijk sowieso wat meer tijd dan twee minuten koken in een pannetje. Maar zelfs op doordeweekse dagen is het me nu al een aantal keer gelukt om dit te maken. Ik vraag B (die eerder beneden is) om kwart over zes de oven aan te zetten, als mijn wekker om half zeven gaat zet ik het bakje erin, intussen ga ik douchen en tegen de tijd dat ik beneden kom is mijn ontbijt zo’n beetje klaar.
Doordat de textuur en smaken van deze vorm van havermout nét anders zijn, heb ik hier veel meer zin in dan in de eeuwige gekookte pap (die ik geloof ik net te vaak heb gegeten). En het voordeel is dat ik wél hartstikke goed ga op de combinatie van haver, fruit en noten in de ochtend.
Hier drie recepten! Twee kreeg ik van vriendin en gastblogger E, de laatste stuurde A door – dat komt uit het Green Happiness-kookboek. Ik heb een lichte allergie voor het sfeertje dat rond die fitgirls hangt, maar eerlijk is eerlijk, dit ontbijtje is echt lekker.
Appeltaart-havermout met walnoten
Je hebt nodig (voor 1 persoon):
- 1/2 cup (50 gram) havermout
- 1/2 cup (200 ml) water of (plantaardige) melk
- 3/4 appel (eet het laatste partje lekker op!)
- 1 theelepel kaneel
- handje rozijnen
- handje walnoten, in stukjes
Zo doe je dat:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Meng de havermout in een ovenbestendig kommetje met kaneel en rozijnen. Snijd de appel in kleine stukjes en roer erdoor. Goed mengen, beetje aanduwen.
3. Verdeel het water/de melk over de havermout en strooi de walnootstukjes erover. Bak de havermout 20 minuten in de oven.
Kruidige carrotcake-havermout – Foto volgt ;-)
- 1/2 cup (50 gram) havermout
- 225 ml (plantaardige) melk
- 1 kleine geraspte wortel (100 gram)
- handje rozijnen
- handje walnoten, in stukjes
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel speculaaskruiden
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Meng de havermout in een ovenbestendig kommetje met rozijnen, walnoten en speculaaskruiden. Rasp de wortel en roer de wortelrasp door de havermout. Voeg de melk en speculaaskruiden toe en meng goed door elkaar.
3. Bak de havermout 20 minuten in de oven.
Havermout met zomerfruit, banaan, wortel en kokos
Je hebt nodig (voor 2 kommetjes – je kunt de tweede portie in de koelkast zetten voor de volgende dag!):
- 50 gram havermout
- 40 gram volkorenmeel
- 1 kleine geraspte wortel (100 gram)
- 20 gram kokosrasp
- 200 ml ongezoete amandelmelk (of water)
- 20 gram kokosbloesemsuiker
- 2 theelepels kaneel
- poeder uit 1 vanillestokje (of 1/4 theelepel vanille-extract)
- snufje gemberpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1 banaan
- 250 gram bosbessen en frambozen (=1 doosje uit de diepvries)
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermout, meel, wortel, kokosrasp, melk, kokosbloesemsuiker, kaneel, vanille, gember en zout in een grote kom.
2. Snijd de banaan in plakjes en roer samen met de rode vruchten door het mengsel. Verdeel het over twee kommetjes.
3. Zet één kommetje 10 tot 20 minuten in de oven, tot er een knapperig korstje op komt.
Zet het andere kommetje in de koelkast. Dat is je ontbijt van morgen (of het ontbijt voor je partner ;-))!