7 groenten-couscous

In de bovenbouw van de middelbare school stonden Susanne en ik regelmatig samen in de keuken. Ik wist toen nog heel weinig van koken af – ik herinner me hoe ik pijnboompitten gigantisch liet verbranden en leerde onder andere dat het de zaadlijsten zijn van een peper die het heetst zijn (en dat ik het op de een of andere manier heel oneerlijk vond dat niemand me dat daarvoor ooit had verteld). Hoe dan ook, we stonden dus samen in de keuken. Rond die tijd begon ik ook wekelijks thuis te koken – en altijd vegetarisch.

Ergens in die tijd kreeg ik van Susanne het perfecte cadeau: ‘Het Groot Vegetarisch Kookboek’. Intussen is dit boek qua opmaak hopeloos verouderd – hoe snel dat wel niet gaat! – en kook ik er weinig meer uit. Enige tijd geleden wél weer een keer en met dank aan wat inspiratie van een vriendin die mee kookte, werd het een succes. Bij deze het recept.

Je hebt nodig (voor 4 personen):

  • 1 el olie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 courgette
  • 2 aubergines
  • 1 wortel
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 blik kikkerwten
  • 1 bos peterselie
  • 2 tl harissa
  • 225g couscous
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl ras el hanout
  • 1/2 tl gemalen kardemom
  • handje amandelen

1. Snipper de ui en knoflook fijn. Bak enkele minuten in olie, terwijl je de courgette, aubergines en wortel in blokjes snijd. Voeg het komijn- en paprikapoeder toe aan de ui en knoflook en bak nog twee minuten. Voeg dan de groentenblokjes toe. Kook intussen een liter water. Voeg 3 dl hiervan toe aan de groenten, samen met een groentebouillonblokje, de tomaten en het kaneel. Laat dit 20 min met de deksel op de pan zachtjes koken.

2. Giet intussen de couscous in een grote kom en voeg heet water toe tot het water een 1/2 cm boven de couscous uitkomt. Zet er een bord op en laat 20 minuten wellen.

3. Rooster intussen wat amandelen op een laag vuur in een droge pan (dus geen olie gebruiken!). Blijf er bij: noten hebben de neiging ‘opeens’ aan te branden – zie herinnering hierboven over de pijnboompitten…

4. Giet als de groente 20 minuten hebben gekookt de kikkererwten af (bewaar het vocht in een bakje in de koelkast om te gebruiken als ei-vervanger in bijvoorbeeld banana bread!) en voeg de kikkererwten samen met gesneden peterselie en de harissa aan de groenten toe.

5. Maak vervolgens de couscous los met een vork en voeg kaneel, ras el hanout en kardemom toe.

6. Schep wat couscous in een kom, schep er groenten overheen en maak het af met wat geroosterde amandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *