Chili sin carne met rijst en guacamole

Na ruim twee weken heerlijk Aziatisch voedsel (ik kom net terug uit Maleisië!) vond ik het wel weer tijd voor wat anders. Plantaardig voedsel – want hoewel ik gelukkig geen bergen vlees heb gegeten daar in het Verre Oosten, moest ik natuurlijk hier en daar een kip tandoori’tje proeven – én uit een andere hoek van de wereld.

Mexicaans dus. Chili sin carne is al jaren een van mijn favorieten in de categorie “makkelijk, lekker en gezond”. Deze versie fabriceerde ik vanavond en was lekker. Guacamole erbij is een must – het zorgt voor dat romige smaakje dat je bij niet-plantaardige versies uit kaas of creme fraîche zou halen. Geen zin om zelf kruiden te mengen? Gebruik dan een zakje taco- of fajitakruiden, werkt ook prima.

ORG_DSC01684

Chili sin carne met rijst en guacamole
Voor 2 porties

  • 1 sjalotje of middelgrote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode paprika
  • blik (400g) tomatenblokjes
  • klein blikje (70g) tomatenpuree
  • blik of potje kidneybonen
  • klein blikje mais
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 ruime theelepel oregano of majoraan
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • per persoon 50-75g rijst, afhankelijk van hoeveel honger je hebt (ik gebruikte hier een mix van zilvervliesrijst, gerst en quinoa van Lassi)
  • olijfolie, zout en zwarte peper
  • 1 avocado
  • 1 limoen (of limoensap uit een flesje)
  • mespuntje knoflookpoeder

1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit de olijfolie in een wok of diepe koekenpan op middelhoog vuur. Fruit het sjalotje en de knoflook zachtjes. Voeg als ze glazig zijn (ca. 5 min) de paprika toe en bak een paar minuten mee.

2. Doe de tomatenblokjes en -puree erbij, samen met alle kruiden. Roer goed door en laat 5 minuutjes pruttelen. Laat intussen de bonen en mais uitlekken en doe ze erbij in de pan.

3. Terwijl de chili een minuutje of 10 pruttelt, maak je de guacamole: lepel de avocado uit in een bakje en mix ‘m samen met het knoflookpoeder glad met de staafmixer. Voeg een beetje limoensap toe (voorzichtig, niet te veel) en wat zout en versgemalen zwarte peper. Roer door en proef op smaak.

Serveer de rijst met de chili en een flinke toef guacamole. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>