Supermakkelijke tomatensoep

Deze soep komt uit de laatste aanwinst in m’n kookboekencollectie: Gezond Fastfood van Nora French. Eigenlijk zou ik niet zo heel snel meer zo’n boek kopen dat expliciet draait om een bepaalde “gezondheidsfilosofie” – ik ben een klein beetje allergisch voor glutenvrij clean eating-gedoe. Toch wilde ik dit boek graag hebben. Het is vormgegeven door een van mijn collega’s, er staan prachtige foto’s in en – het belangrijkste – smaakvolle recepten die (inderdaad) gezond én supersimpel zijn.

Vooral dat laatste vind ik erg fijn. Want met werkdagen waarin ik ’s morgens om 7 uur de deur uit ga en ’s avonds om 7 uur thuiskom, is het vaak lastig om doordeweeks iets creatiefs op tafel te zetten. Daarom wil ik dit jaar graag meer van die makkelijke, simpele en toch smaakvolle, gezonde recepten leren. Nora’s bijbel is wat dat betreft een mooi begin!

Dit is mijn versie van haar soep; een paar kleine aanpassingen zodat ‘ie helemaal plantaardig is.

Supersimpele tomatensoep
voor 4 porties – makkelijk in te vriezen, natuurlijk!

Je hebt nodig:

  • 3 uien (of 4 sjalotjes, zoals ik vandaag deed)
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 blikken gepelde tomaten (ik gebruikte goeie biologische, omdat dit het belangrijkste ingrediënt is)
  • 300 ml water
  • 2 eetlepels oregano
  • 1 theelepel zout
  • Flinke scheut olijfolie
  • Handje pijnboompitten
  • 100ml sojaroom (alpro soja cuisine, in het houdbare zuivel-schap)
  • Paar takjes verse basilicum

Zo doe je dat:

1. Snipper de uien en pers de knoflook. Verhit de olijfolie in een soeppan op het vuur en fruit de ui 2 minuutjes. Pers de knoflook uit boven de pan en bak heel even mee.

2. Doe nu de tomaten, het water, de oregano en het zout erbij. Breng aan de kook en laat een minuutje koken. (Langer laten pruttelen mag natuurlijk ook.) Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan.

3. Pureer de soep met een staafmixer zacht en romig. Schep in kommen, schenk er wat sojaroom bij en garneer met pijnboompitten en verse basilicum.

Eet smakelijk!

soep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *