‘Indische’ hutspot met tempeh

Ik heb iets nieuws op EAT! Of eigenlijk, ‘we’.

Als je ook Suushi leest, heb je ongetwijfeld wel eens mijn vriendin E voorbij zien komen. In een grijs verleden doopte ik haar op m’n blog de Keukenprinses, en dat was toen al niet voor niets. E kan heerlijk vegetarisch koken en maakt supergoeie koekjes en taarten.

En goed nieuws voor jou: dit is haar eerste gastblog op deze plek!
Welkom lieve E. Superleuk dat je hier stukjes uit je repertoire wilt delen.

Suus

Hutspot heb ik nooit echt lekker gevonden: de combinatie van aardappelpuree en zoete wortelstukjes was nooit mijn ding. Tot recent, toen een vriendin me in de supermarkt opgewekt meedeelde dat ze had bedacht dat we ’s avond hutspot zouden eten.

Het werd niet de hutspot die ik als kind wel eens gegeten had. Tijdens het koken die avond trok ze haar kruidenbakje gelabeld ‘oosters’ uit de kast en werd er royal gestrooid uit verschillende kruidenpotjes. Eenmaal aan tafel kwamen daar gebakken uitjes en cashewnoten bij. Ik bleek hutspot toch heerlijk te vinden.

Een paar weken later probeerden mijn vriend en ik het thuis. Voor inspiratie gebruikten we onze herinneringen aan het gerecht bij mijn vriendin en een recept van dehippevegarier.nl. Intussen hebben we het al meerdere keren gemaakt.

Het is niet het makkelijkste recept uit ons weekreceptenrepetoire – de meeste van onze go-to gerechten maken we met één, bij uitzondering twee, pannen, dus dit gerecht is wat dat betreft een uitdaging – maar we zijn alsnog fan. Hopelijk word jij dat ook!

‘Indische’ stamppot met tempeh

Je hebt nodig (voor 3 à 4 personen):

Voor de stamppot

  • zonnebloem- of koolzaadolie om in te bakken
  • 1 kg kruimige aardappel
  • 25 g boter (weglaten voor een veganistische variant, of vervangen door margarine)
  • 500 g wortelen
  • 500 g uien
  • 4 tl komijn
  • 4 tl kurkuma
  • Evt ketjap asin

Voor de gebakken tempeh

  • zonnebloem- of koolzaadolie om in te bakken
  • 400 g tempeh
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 6 el ketjap asin
  • 2 el water
  • 2-4 tl sambal badjak (naar smaak)

Naar wens erbij

  • Cashewnoten, liefst net geroosterd
  • Gebakken uitjes

Zo doe je dat:

1. Snijd de wortels in dunne halve cirkeltjes en de uien in halve ringen. Bak de uien in olie terwijl je de aardappels schilt en in stukken snijdt. Voeg vervolgens de wortels, komijn, kurkuma en een scheut water – niet de aardappelen! – aan de uien toe. Sudder voor 25 min.

2. Doe de aardappels in een laagje kokend water en kook tot ze gaar zijn – hoe kleiner de stukken, hoe minder lang dit duurt. Bewaar een deel van het kookvocht bij het afgieten!

3. Snijd intussen de tempeh in blokjes van 1 cm, hussel met de kerriepoeder en bak bruin in zonnebloemolie. Haal ze uit de pan. Snijd knoflook fijn en fruit aan, voeg vervolgens de ketjap, het water en de sambal toe, kook kort en voeg roer vervolgens de tempeh erdoor. Zorg dat alle tempeh bedekt is en bak aan.

4. Stamp de afgegoten aardappels fijn met een deel van het opgevangen kookvocht – dit maakt het echt smaakvoller – en de boter. Voeg de wortel en uien toe en meng goed. Breng eventueel op smaak met wat peper en ketjap. Houd er rekening mee dat de tempeh zeer smaakvol is, de stamppot hoeft dat dus niet te zijn.

5. Mocht je nog niet vergaan van de honger: bak kort wat cashewnoten tot ze bruin kleuren voor erbij.

Serveer de stamppot met de tempehblokjes, cashewnoten en gebakken uitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *