Winelog #1: carmenère uit Chili [Adobe Reserva]

Een probleem met mij en blogjes is dat ik het mezelf tegenwoordig veel te moeilijk maak. Ja maar, denk ik dan, mijn naam staat erboven – en als journalist wil je dan natuurlijk geen prut afleveren, óók niet als het een hobbyprojectje betreft. Iets met je reputatie en zo.

Maar goed, hieruit voortvloeiend ‘probleem’ is dat ik dus (bijna) nooit meer blog. Nu komt dat deels doordat ik na een dag schrijven weinig zin heb in nog langer achter mijn computer zitten tikken. Maar goed, er zijn natuurlijk ook weekenden en een laagdrempelig blogje is zo gemaakt, zou je zeggen.

Dus toen ik vanmorgen wakker werd – ik heb een vrije dag – bedacht ik iets nieuws: winelogs. Ofwel: wijn-blogjes. Wie mij kent, weet dat ik het leuk vind om steeds nieuwe wijnen te ontdekken en er langzaam wat meer over te leren. Voor de duidelijkheid: ik ben absoluut geen expert. Er zijn talloze druivensoorten en wijnstreken waar ik amper van heb geproefd en die ik niet zou weten te herkennen.

Maar hé, je moet ergens beginnen toch? En waarom dan niet met het bewaren van herinneringen aan mijn proef-avonturen, en die hier delen op EAT.

OK, let’s go.

Toen ik afgelopen vrijdag na een lange week thuis kwam van mijn werk, had ik ineens zo’n zin in rode wijn. Ik drink vaker wit dan rood, maar op een gure, herfstige dag is zo’n kruidig donker wijntje precies wat past bij een avondje bankhangen.

Bij Albert Heijn haalde ik een flesje: Adobe Reserva, de carmenère.

Carmenère, zo had ik toevallig onlangs gelezen in mijn Handboek voor de moderne wijnliefhebber (van wijnjournalisten Harold Hamersma en Nicolaas Klei), is een druivensoort die veel in chili groeit. Adobe is dan ook een Chileense wijn. Bovendien kreeg ‘ie van Hamersma het cijfer 8,5 én hij was in de bonus (normaal €5,99, nu €4,49). De keus was dus snel gemaakt.

adobe

HET OORDEEL: 8/10

Ja jongens, ik kan nu proberen met allerlei wijntermen te gaan goochelen (‘kruidig/fluweelzacht/soepel/in balans/complex/zwart fruit’) maar uh, het komt toch allemaal hierop neer: dit is een lekkere wijn. Zéker voor die prijs – zondagavond verzuchtte ik tegen mijn lief hoe jammer het was dat ik niet nog een tweede fles had gekocht in de aanbieding. Hij was trouwens ook zeer over de wijn te spreken, getuige de donkerpaarse tong die hij naar me uitstak. ;)

Aanrader dus.

Adobe Reserva, Emiliana Organic || Chili || carmenère || Albert Heijn (o.a.) || €5,99

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *