Chocolade-lavataartjes

Van alle lekkere toetjes in de wereld is dit misschien toch wel mijn lievelings. Moelleux au chocolat, zoals de Fransen ze noemen – of gewoon op z’n Hollands: lavataartjes.

Ooit was ik voor de krant een paar dagen in Zuid-Frankrijk en behalve dat dat een mooi avontuur was, herinner ik me nog levendig hoe ik aan het eind van een werkdag neerstreek op een Frans terrasje voor een lekkere maaltijd, mét zo’n heerlijk zacht cakeje toe.

Natuurlijk maakte ik thuis ook wel eens lavataartjes. Jaren was dat dit recept van Pauline – een variant met kokos en amandelmeel die ik nog steeds lekker vind. Maar toen mijn lief zich onlangs liet ontvallen dat hij die kokos toch eigenlijk wel ruiner sauce vindt, moest ik toegeven dat ik soms ook graag zo’n diep-puur zijdezacht taartje wilde.

Sterker nog, we kochten ze ook wel eens kant-en-klaar uit de koeling of diepvries van AH. En hoewel die taartjes opvallend goed zijn voor supermarktgebak (tip als je weinig tijd of kookzin hebt!), is het uiteindelijk veel leuker om ze zelf te maken.

Lang verhaal kort: op een avond hadden we zin in lavacakejes en probeerden dit recept van Eef. Conclusie: groot succes!

Hier mijn versie, met een paar kleine aanpassingen. Het lastigste van lavataartjes is de oventijd; elke oven is anders. Eef schreef dat ze haar cakejes 13 minuten op 220 graden bakt, maar toen ik dat de eerste keer probeerde waren ze na 12 minuten al helemaal droog vanbinnen.

Wat in mijn oven het best werkt: de oven op 200 graden en dan 7-8 minuten als het deeg op kamertemperatuur is of 10-11 minuten als ik het deeg uit de vriezer haal (en kort laat ontdooien). Ik heb trouwens het idee dat invriezen sowieso het best werkt om een knapperige buitenkant én zachte binnenkant te krijgen.

O ja, je bakt de taartjes in ramekins of vergelijkbare kleine schaaltjes. Het recept is voor zes stuks; wat je niet meteen opeet, kun je gewoon als deeg in schaaltjes in de vriezer stoppen. Altijd goed om een voorraadje van in huis te hebben. ;-)

Chocolade-lavataartjes

Je hebt nodig (voor 6 stuks):

  • 175 gram roomboter
  • 175 gram pure chocolade
  • 75 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 3 eieren + 2 eidooiers
  • paar druppels vanille-extract
  • zout
  • beetje cacaopoeder

Zo doe je dat:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Smelt de chocolade au bain-marie in een pannetje op het vuur. Als de chocolade vrijwel gesmolten is, smelt je de boter er in blokjes doorheen. Voeg een paar druppels vanille toe.

3. Doe intussen de eieren, eidooiers en suiker in een grote kom. Klop ze 5 minuten glad met een mixer (zet een timer!), tot je een luchtige, witgele massa hebt.

4. Haal de chocoladeboter van het vuur en spatel rustig en voorzichtig door het eimengsel. (Voeg de chocolade in scheutjes toe om te voorkomen dat onderaan je kom een grote plak chocolade ontstaat.)

5. Zeef de bloem en spatel deze met een snufje zout door het mengsel, tot je een mooi donker en luchtig beslag hebt zonder klontjes.

6. Vet de ramekins goed in met boter. Pro-tip die ik leerde van Eef: bedek ze met een laagje cacao. Zo krijg je de taartjes er makkelijk uit na het bakken (bloem kan ook maar dan krijg je een witte waas over het cakeje).

7. Zet de ramekins in de oven en houd ze de eerste keer dat je dit recept maakt, goed in de gaten. Ik heb een redelijk sterke oven; bij mij zijn ze na 7-8 minuten gaar genoeg – zodat je een mooi cilindervormig taartje kunt storten, dat je met je lepel openbreekt om de ‘lava’ naar buiten te laten stromen.

De taartjes zijn klaar als ze er ‘gerezen’ uitzien maar ook nog zacht aanvoelen in het midden. Kwestie van experimenteren! ;-)

Haal de lavataartjes uit de oven, snijd ze voor de zekerheid rondom los met een mes, leg een bord op het schaaltje en draai dan het schaalje + bord om.

Strooi eventueel wat poedersuiker over je taartje.

En laat de lava dan maar stromen…geniet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.