Chunky blondies met banaan (v)

Deze blondies her-definiëerden mijn kijk op veganistisch bakken. Serieus, ze zijn zó lekker, luchtig en vol van smaak dat je niet zou verwachten dat er geen ei of boter in zit. En het leuke is dat ze wel zoet zijn maar niet mierzoet; het oorspronkelijke recept heet ‘banana bread blondies’. Dus als je er trek in hebt, neem je lekker zo’n blondie als ontbijt.

Dit recept heb ik vertaald uit Bish Bash Bosh! van Henry Firth en Ian Theasby. Sowieso een aanrader, dat kookboek.

Chunky blondies met banaan

Je hebt nodig (voor 16 stukjes):

  • 125 gram amandelen (of evt. geschaafde amandelen)
  • 4 bananen: liefst twee hele rijpe en twee wat stevige exemplaren, maar als ze allemaal semi-rijp zijn werkt het ook best goed
  • 150 gram pindakaas
  • 6 eetlepels (135 gram) ahornsiroop
  • 5 eetlepels plantaardige olie, ik gebruik zonnebloemolie
  • 90 ml ongezoete plantaardige melk
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 250 gram bloem
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 1/4 theelepel zout
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

Keukengerei:

  • Bakblik, ik gebruik mijn vierkante brownieblik, maar een rechthoekig blik of een ronde taartvorm werkt vast ook
  • Bakpapier
  • Evt. keukenmachine

Zo doe je dat:

  1. Verwarm de oven voor op 180℃. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en rooster de amandelen in 8 tot 10 minuten goudbruin. Let op, dit kan snel gaan! Gebruik je geschaafde amandelen, dan branden e (nog) sneller aan, 5 minuten is genoeg. Blijf in de buurt ;-)
  2. Pel de rijpe bananen, doe ze in een beslagkom en prak ze fijn met een vork. Voeg 100 gram pindakaas toe, en ook de ahornsiroop, zonnebloemolie, melk en vanille-extract.
  3. Meng in een andere kom de bloem, kristalsuiker, bakpoeder, baksoda en zout. Doe de droge ingrediënten bij het ‘natte’ mengsel in de kom en spatel goed door elkaar.
  4. Hak de geroosterde amandelen in kleine stukjes met een keukenmachine – of gebruik een groot hakmes. Hak ook de chocolade in stukjes (van ongeveer een halve centimeter). Doe 100 gram amandelen en 100 gram chocolade bij het beslag.
  5. Giet het beslag in het bakblik.
  6. Verdeel de overige 50 gram pindakaas in kleine toefjes over het beslag. Strooi de rest van de amandelen erover en druk ze zachtjes aan.
  7. Pel de stevige bananen, snijd ze over de lengte doormidden en leg ze met de vlakke kant naar boven over het beslag. Verdeel de basterdsuiker over de bananen.
  8. Zet de blondies in de oven en bak ze in ca. 45-50 minuten gaar. Het originele recept zegt 30-35 minuten, maar bij mij zijn ze dan nog totaal niet gaar – komt mogelijk doordat mijn bakblik kleiner is en ze dus ‘dikker’ zijn. Kwestie van uitproberen met je eigen keukenuitrusting dus!
  9. Smelt de laatste 25 gram chocolade au bain marie (dus: kook een klein laagje water in een pannetje, zet daar een kom of mok in met de chocolade en laat het langzaam smelten). Decoreer de bovenkant van de blondies met chocolade, door het er met een lepeltje overheen te druppelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *