Oma’s appeltaart (v)

Zei ik laatst dat die bananenbrood-blondies m’n kijk op plantaardig bakken hadden veranderd? Nou, dat was voordat ik deze appeltaart ontdekte. Serieus. Dit is letterlijk gewoon oma’s appeltaart – eerlijk gezegd vind ik dit recept zelfs lekkerder dan de meeste taarten die je bij koffietentjes krijgt. Net als trouwens mijn vriendin A, de grootste appeltaartliefhebber in m’n omgeving. Dat zegt wat.

Goede appeltaart valt of staat bij smakelijke appels. Zoek dus naar verse, stevige exemplaren en snijd eventuele beurse plekjes eruit.

Dit recept is gebaseerd op de appeltaart van Laura’s Bakery; ik heb een paar aanpassingen gedaan en het recept geveganiseerd.

Oma’s appeltaart (vegan)

Je hebt nodig:

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram plantaardige boter (bijvoorbeeld van Flora), liefst op kamertemperatuur
  • 0,5 eetlepel ei-vervanger (geel poeder in een bus, o.a. verkrijgbaar bij EkoPlaza; zoek op ‘Ei-vervanger’ of ‘Ei-Ersatz’ van het merk Natura)
  • 1,5 kilo Jonagold-appels van goede kwaliteit (!)
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram rozijnen
  • 15 gram paneermeel (let op, niet alle paneermeel is vegan – de ‘gewone’ paneermeel van AH wel, in beschuit-paneermeel zit meestal ei)
  • snufje zout
  • optioneel: scheutje plantaardige melk, om over de taart te strijken

Keukengerei:

  • springvorm van ca. 24 cm
  • deegroller
  • evt. bakpapier

Zo doe je dat:

1. Meng de halve eetlepel ei-vervanger met 1 eetlepel water. Roer goed door elkaar en laat even staan.

2. Doe het zelfrijzend bakmeel, de boter, basterdsuiker, ei-vervanger, vanillesuiker en zout samen in een grote beslagkom. Giet er een klein scheutje water bij en kneed het deeg met je handen tot een bal. Blijft het deeg te droog, voeg dan wat extra water toe. Je wilt een deeg dat soepel is en niet aan je handen plakt. Leg de deegbal even in de koelkast.

3. Schil intussen de appels en snijd ze in kwarten en dan weer in plakjes (1 kwart snijd je over de lengte in 3-4 stukjes). Vet alvast de randen van de springvorm in met wat boter en bestuif ‘m met een dun laagje bloem. Klem een stuk bakpapier vast op de bodem.

4. Verwarm de oven voor op 170°C (liefst geen hetelucht, alleen boven- en onderwarmte; check anders of de oven wat lager moet).

5. Bestuif het aanrecht met wat meel. Verdeel het deeg in 3 gelijke delen. Neem deel 1 en rol dit met de deegroller uit tot een ronde lap ter grootte van de bodem van de springvorm, en leg ‘m in de bodem.

6.. Met deel 2 maak je de rand van de taart. Tip: rol eerst uit tot een lange dikke worst. Rol er dan voorzichtig met de deegroller overheen, tot je een platte, lange lap krijgt. Bekleed de springvorm ermee.

7. Meng de kristalsuiker met de kaneel. Giet heet water over de rozijnen en laat ze een paar minuten staan.

8. Strooi het paneermeel over de bodem van de taart; zo voorkom je dat-ie zompig wordt! Vul nu de vorm met appels, als volgt:

Je verdeelt de appels dus dakpansgewijs rondom op de bodem. Als de laag compleet is, strooi je er 1/3 van het suiker-kaneelmengsel over en 1/3 van de rozijnen. Herhaal twee keer. In totaal heb je dus drie lagen appels. Bij de bovenste laag vul je de overgebleven gaatjes zoals mogelijk (dit wordt vaak niet helemaal netjes recht, maar dat is geen probleem, er gaat toch nog deeg overheen).

9. Rol nu deel 3 van de deegbal uit over het aanrecht; maak een wat kleinere ronde lap en snijd hier dunne repen uit (0,5 tot 1 cm breed). Leg de repen kruislings over de taart. Check even bij Laura hoe zij dat handig doet.

10. Bestrijk de taart eventueel met een kwastje met wat plantaardige melk. Zet ‘m iets onderin de oven en bak de taart 55 tot 60 minuten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *