3-daagse juice fast: hoe is dat nu echt?

Ik heb dus al drie dagen niet gegeten.

En nee, ik ben geen eetgestoord meisje dat zichzelf haat.

Ik ben wél zo’n foodie die besluit een juice fast te gaan doen. Een sapkuur, een dieet om te ontgiften… Hoe je het ook noemt, het idee komt op het volgende neer: voor een bepaalde tijd consumeer je geen vast voedsel, maar drink je alleen versgeperste fruit- en groentesappen.

Waarom zou iemand zoiets doen?

Dat is ook wat ik lange tijd dacht. Nou ja, de voordelen kende ik inmiddels wel, na jarenlang allerlei foodblogs en fitgirls te hebben gevolgd. Meer energie, een stralende huid en ogen, geen opgeblazen buik meer maar een ‘licht’ gevoel in je lijf. Sommige verslagen reppen zelfs van een zekere euforie.

Stiekem was ik al jaren nieuwsgierig naar hoe al die meiden (het zijn vaak vrouwen) die aan zo’n kuur beginnen, het volhouden. Wie gaat sapvasten, doet dat meestal om het lichaam te reinigen van gifstoffen en het spijsverteringsstelsel een paar dagen rust te geven zodat het zich kan richten op herstel. En om je daardoor dus beter te voelen. Dat, óf je wilt graag afvallen.

Met mijn 62 kilo bij 1 meter 78 hoef ik niet af te vallen. De belangrijkste reden voor mij om dit te doen is dat ik simpelweg wil ervaren hoe het is, een sapkuur. Ik kon het me namelijk slecht voorstellen: drie dagen niet eten. Normaal gesproken heb ik na een paar uur niet eten al berehonger en bovendien houd ik enorm van goed voedsel.

Maar nadat ik me de laatste maanden vaak de hele dag moe en duf voelde, ik toch wel érg regelmatig al om elf uur aan de stroopwafels zat (en de rest van de dag suiker bleef snaaien), ik ineens kopjes espresso aan mijn dagelijkse drankjes had toegevoegd en ik wekelijks minstens twee flessen wijn in de glasbak gooide, werd ik nieuwsgierig: wat zou er gebeuren als ik dit allemaal even weglaat?

Niet-eten is vooral een strijd met jezelf. Als je lichaam gezond is, kan het namelijk best tegen een paar dagen zonder vast voedsel. Zeker als je vijf keer per dag een groot glas sap vol vitamines en mineralen naar binnen werkt. Veel lastiger is het om je dagelijkse routine stoïcijns voort te zetten, maar dan zonder drie maaltijden (en een reeks snacks) op een dag. Het wordt dan ook aangeraden om een juice fast te doen op een rustig moment in je leven, als je verder niet zo veel aan je hoofd hebt.

20150609_131106 IMG_20150609_092515

Een lang verhaal kort: ik besloot in mijn vakantie drie dagen in te ruimen voor een sapvastkuur. Dus maandag haalde ik mijn sapcentrifuge onder het stof vandaan, maakte een maaltijdplan en fietste met een grote rugzak naar de Lidl om een berg groenten en fruit in te slaan. Dinsdag begon ik.

En nu zijn jullie natuurlijk allemaal hartstikke benieuwd: hoe was het?

Ten eerste: die planning is achteraf mijn redding geweest. Als je honger hebt is het best lastig om creatief te zijn en bovendien waren er genoeg momenten dat ik geen zin had in wat voor sap dan ook. Dan is het erg prettig om gewoon aan je plan vast te kunnen houden.

20150611_133808
Dit ziet er misschien uit als een perfect sapje, maar het was ontzettend goor. Note to self: geen broccoli meer in de juicer gooien.

Ten tweede: die planning was soms ook een vloek. Na een dag was ik de sapjes namelijk al beu: de smaak, de textuur, de grote hoeveelheden. Het kostte me best wat wilskracht om dan toch tegen de misselijkheid te vechten en die grote plens wortel-bleekselderij-komkommersap of bieten-sinaasappelsap op te drinken. Eerlijk: dat lukte me niet altijd. Waar ik had verwacht de hele dag wel te kunnen doordrinken (ik drink immers op normale dagen ook veel water!), ging het me al op de avond van dag 1 behoorlijk tegenstaan. Toch maakte ik braaf mijn sapjes, hier en daar na een figuurlijke schop onder m’n kont van Tom.

Dag 1 ging verder prima. Ik lag het grootste deel van de dag lekker op bed series te kijken. Ook de honger viel wel mee en ik voelde me best OK. Tot ik rond een uur of vier hoofdpijn kreeg…die de uren daarna niet meer weg ging. Hier was ik op voorbereid, want hoofdpijn is blijkbaar een bekend detox-verschijnsel (afkicken van de suiker of cafeïne waar je lichaam gewend aan is). Ik had het pas moeilijk toen Tom thuiskwam. Mijn nichtje kwam ook op bezoek en at mee – maar ik dus niet. Met mijn sapje aan de eettafel zitten terwijl voor mijn neus twee heerlijke borden pasta met zalm en mascarpone worden verorberd… ik kan je vertellen, dat was best lastig. En nu, twee dagen later, heb ik nog steeds zin in die pasta. ;-) ’s Avonds werd mijn hoofdpijn zo heftig dat ik misselijk werd en m’n ogen af en toe dicht moest doen. Toen ik echter om 23 uur ging slapen, was de hoofdpijn plotseling verdwenen.

Ik zag best op tegen slapen met een lege maag, maar eigenlijk heb ik alle nachten prima geslapen. Ik werd alleen wat vroeger wakker met een knorrend maagje, maar dat is niet per se iets slechts.

IMG_20150610_150608 20150609_160001

Dag 2 was moeilijker dan dag 1. Tom werkte thuis en die at natuurlijk wel gewoon, dus rond lunchtijd geurde het huis heerlijk naar vierkazenpizza. Opmerkelijk: ik rook de pizza al aan de andere kant van de kamer toen Tom nog niets rook als hij naast de oven stond. Je zou dus kunnen zeggen dat mijn zintuigen een stuk scherper werden. ;p Maar waarschijnlijk had ik gewoon TREK. Ook vandaag lag ik op de bank met series en aan het eind van de middag deed ik even wat boodschappen. Ik was wel wat slapjes, maar heb zelfs rustig toe zitten kijken hoe Tom een verse haring met uitjes opat. ’s Avonds at ik een groene salade – ook dat was deel van mijn planning – en hoewel er niet eens dressing op zat, was het de BESTE salade (romaine sla/spinazie/komkommer/tomaat/halve avocado) die ik in tijden heb gegeten. Later op de avond dronk ik nog een wortel-sinaasappelsapje. Of eigenlijk eerst wortel en daarna sinaasappel, want ik was die combinatie behoorlijk beu.

20150610_184444
Waarschijnlijk denk je: oh, een hoopje sla. Maar deze salade smaakte mij ZO GOED.

En dan komen we bij dag 3, vandaag. Vanmorgen werd ik wakker en was ik erg slap en hongerig. De ochtend beginnen met citroenwater, zoals ik ook eerdere dagen deed, hielp niet. Een liter sap van wortel, appel, komkommer en bleekselderij (enigszins geforcefeed ;-)) maakte het wel beter tot de middag. Ik had zowaar een opleving van energie en deed wat kleine dingetjes in het huishouden. Na een lunchsapje dat helaas behoorlijk GOOR was (broccoli-ananas-limoen-appel-selderij) – en waarvan ik dus ook maar een kleine 400ml op kreeg – deed ik ’s middags wat boodschappen bij de Appie voor als we morgen op reis gaan naar Zweden. Broodjes, mueslibollen, appels, bananen.. ik had het allemaal graag willen opeten maar hield me in. Wel haalde ik zo’n vers sapje (500ml) met sinaasappel en aardbei.

Dat laatste bleek niet zo slim… tot nu toe had ik al mijn sappen zelf geperst, ik was simpelweg lui en had trek in wat ‘lekkers’ (geen broccoli). Maar WOAH, ik kreeg me toch een sugar rush van dat sap. 1 glas dronk ik op maar dat was genoeg om me anderhalf uur ellendig te voelen. Hoofdpijn, een fuzzy gevoel en algehele wazigheid. Bah, slecht idee. Ik snap nu wel waarom experts vooral groentensappen aanraden tijdens zo’n kuur, en niet te veel fruit.

Nu zit ik met een kopje verse muntthee dit verslag te typen. Als Tom zo thuiskomt zal het nog even moeilijk zijn om de pasta alla norma te weerstaan, maar dat restje wilskracht weet ik er vast nog uit te persen (hehe). Ik drink dan een kop groentebouillon en het allerlaatste sappie (spinazie-appel-gember-limoen-bleekselderij-komkommer) en dan gaan we vast naar Schiphol, waar we vannacht in een hotel slapen omdat we morgen heel vroeg naar Stockholm vliegen.

20150611_132829
Ik maakte al mijn sapjes zelf met de sapcentrifuge. Bereid je voor op veel groenteafval en schoonmaakwerk – maar echt, het was best te doen.

 

20150611_133731

3-DAAGSE JUICE FAST: CONCLUSIES

  • Een dag sapvasten is prima te doen. Ik had verwacht dat ik aan het einde van dag 1 al flauw zou vallen van de honger, maar dat viel heel erg mee. Ik denk dat ik dat wel vaker wil doen, zeg 3-4 keer per jaar.
  • Drie dagen juice fasten is ook niet ondoenlijk, maar bereid je er wel op voor dat dit het voornaamste is waar je mee bezig bent. Ik zou geen juice fast doen als ik aan het werk had gemoeten of als er op persoonlijk vlak allerlei dingen speelden. Een comfortabele en stressvrije omgeving is cruciaal.
  • Opvallend: ik heb niet 1 keer cravings gehad naar chocola, wijn of koekjes. Wel naar solid foods: broodjes met gebakken ei, biefstuk met aardappeltjes, guacamole met tortillachips en natuurlijk PIZZA.
  • Een paar dagen sapvasten is een goede manier om even helemaal tot rust te komen. Je moet fysiek rustig aan doen en kunt dus simpelweg niet zo veel. Ook sociale activiteiten kun je het best tot een minimum beperken (want: zelfkwelling (voedsel! drankjes!) en daarbij weet je niet zeker hoe je je gaat voelen). En dus zat ik drie dagen lang vooral op de bank en hing ik een beetje rond in huis. Best fijn, want dat doe ik normaal amper en sowieso nooit langer dan een dag.
  • Om af te vallen hoef je het niet te doen. Ik ben nu ongeveer anderhalve kilo lichter dan toen ik begon, maar dat is waarschijnlijk vooral voedsel dat niet meer in mijn lichaam zit.
  • Of ik me nu echt beter voel? Op dit moment nog niet. Ik ben erg benieuwd hoe ik me over een paar dagen voel, als ik weer goed heb gegeten. Of mijn huid er beter uit ziet durf ik niet met zekerheid te zeggen; ik heb nooit veel last van acne, maar ik moet zeggen dat mijn gezicht nu wel lekker zacht aanvoelt.
  • Ik weet WEL zeker dat ik de komende tijd eten weer heeel veel meer ga waarderen. De laatste maanden aten we behoorlijk vaak lekkere dingen, zo veel dat ik me soms afvroeg of ik het allemaal nog wel goed proefde. De juice fast zag ik ook als een manier om even een stapje terug te doen en wat bescheidener en dankbaarder te worden met alles wat er normaal altijd is. 

20150609_102751IMG_20150609_234432

MEER OVER JUICE FASTEN? KIJK DIT EENS

  • De documentaire Fat, Sick and Nearly Dead gaat over de Australische Joe Cross, die overgewicht heeft en al jaren lijdt aan een auto-immuunziekte. Hij besluit het roer om te gooien en 60 dagen (!) te leven op alleen versgeperst sap. Met zijn inspirerende verhaal helpt hij ook anderen die hun eet- en leefpatroon willen omgooien. De film staat op Netflix.
  • In haar programma Katja’s Bodyscan gaat Katja Schuurman vijf dagen sapvasten onder begeleiding van een arts. Ze test en meet wat het met haar lichaam doet.
  • Blogger Annemerel de Jongh deed onlangs ook een 3-daagse sapkuur en legde dat vast in een vlog. (Kleine disclaimer voor wie nu denkt dat ik haar ‘na-aap’: dit plan voor een 3-daagse detox in mijn vakantiemaand juni had ik al toen haar vlog online verscheen. Soms hebben mensen dezelfde ideeën. ;-))

2 gedachten over “3-daagse juice fast: hoe is dat nu echt?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *