Juice fast: the days after…

Je kunt pas wat over een sapkuur zeggen in de dagen en weken erna. Althans, volgens de theorieën van de health foodies en alternatieve genezers heb je nog maaaanden na het vasten baat van je experiment. Zelf heb ik mijn lichaam niet medisch laten doormeten voor en na de sapkuur, dus of mijn bloeddruk/cholesterol/stressniveau/lever/darmen etc. beter zijn geworden, weet ik niet. Wel kan ik kijken of ik mijn persoonlijke doel heb behaald: voel ik me na de sapkuur, beter, energieker, meer in balans? Met andere woorden, denk ik dat het mij heeft geholpen?

20150611_132849

Eerlijk gezegd: mwah.

Vooruit, ik voelde me de dagen na mijn sapkuur niet slechter dan normaal. Ik had vooral de hele dag honger, veel honger (ok, trek). Ze zeggen dat je rustig moet beginnen met vast voedsel eten na zo’n fast, maar jezus zeg, ik rammelde. Dus ik begon rustig met een banaan en een broodje (om half zes ’s morgens, want toen was ik al op weg naar Schiphol) en daarna nog een broodje. Maar om 10 uur zat ik in Stockholm op een terrasje in de zon en kon ik het toch niet laten om een chokladbulle te bestellen bij mijn grote mok groene thee.

20150612_095956
Dit is dus mijn after-vroege-vliegtuigreis-pluishoofd. Maar yes, zon!

Opvallend genoeg vond ik de wijn die ik dezelfde avond een slokje proefde, niet lekker. Ik snap geloof ik eindelijk wat mensen proeven die geen alcohol lusten. Yuck. Nee, ik hield het die avond bij Ramlösa citrus. En nog steeds heb ik minder behoefte aan wijn dan voor de juice fast en heb ik er sneller genoeg van, dus dat is een pluspunt.

De hele week na de sapkuur kon ik voor mijn gevoel wel blijven bunkeren, mijn maag voelde als een bodemloze put. Ik hield me enigszins in om niet meteen met buikpijn te eindigen, maar heb toch flink ‘bijgegeten’. Mijn lichaam vroeg erom, dus blijkbaar had ik het nodig.

20150615_200056
Deze zelfgemaakte tiramisu was ook heel erg nodig.

Een week na dag 3 van de sapkuur liep ik weer voor het eerst hard. Zeven kilometer perste ik eruit, maar zwaar dat het was. Vanaf kilometer 1 was het tanden op elkaar en bikkelen. Misschien had het er ook mee te maken dat ik bijna twee weken niet gerend had, maar mijn lichaam voelde… verzwakt. Tom had me daar al voor gewaarschuwd: dat al van een aantal uren vasten je spiermassa af gaat breken (wanneer je weinig vetreserves hebt), zodat je lichaam daar energie uit kan halen. Ik vond het stiekem een beetje onzin, maar vrees dat hij toch gelijk had.

Terugkijkend vond ik de sapkuur fysiek best uit te houden. Daar schreef ik al over. Het was best leuk om eens te kijken wat mijn lichaam aan kan. Ik dacht dat ik al na een dag flauw zou vallen, dat bleek niet zo te zijn. En toch: zo’n 3-daagse juice fast zou ik niet heel snel nog eens doen. Ik denk dat het best lekker is om na de kerstdagen (of enig ander schransfestijn in het jaar) een dagje te sappen om je systeem wat rust te geven en je wat minder opgeblazen en vol te voelen. Maar 3 dagen alleen sap drinken bracht mij niet de voordelen waarop ik hoopte. Ik voelde me niet ultra-zen of zo, heb nog steeds af en toe middagdipjes en die beloofde glowing skin bleef ook uit.

Iedereen moet natuurlijk doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Elk lichaam werkt anders en er zijn vast mensen die zich daadwerkelijk herboren voelen na een sapkuur. Maar zelf houd ik het voorlopig bij sapjes naast mijn eten en zo nu en dan een sessie liquids till noon na een wilde nacht.

20150611_133719

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *