1-persoons ovenschoteltje met gnocchi, aubergine en mozzarella

Een eenpersoonsportie van iets maken vind ik een van de moeilijkere dingen in de keuken. Ik maak al gauw te veel, te weinig, de verhoudingen kloppen niet of het smaakt niet-voor-herhaling-vatbaar. Terwijl 2 porties maken niet altijd handig is – bijvoorbeeld omdat ik de rest van de week samen of elders eet. Dus ja, dan neem ik toch maar genoegen met een saaie pasta of matig roerbakgerecht (of een diepvriespizza).

Maar vandaag had ik geluk. In mijn koelkast lagen nog een halve aubergine, een 200g-bakje verse gnocchi en een bakje cherrytomaten. Klein rondje googlen leerde me dat ik daarmee best iets lekkers kon fabriceren. Ik vertaalde een recept van HelloFresh naar 1-persoons-hoeveelheden, liep even naar de Appie voor wat basilicum en een bol buffelmozzarella en ging aan de slag.

En ja, dat was een succes!

Denk je nu: ‘maar wat moet ik dan met die andere halve aubergine, tomaatjes en mozzarella’? Nou, toevallig maakte ik gisteren pasta cacio e pepe die ook al goed lukte – met plakken gegrilde aubergine en tomaatjes erbij. Prima idee dus om zo twee dagen achter elkaar iets lekkers doch simpels te maken. Dat recept volgt – nu eerst deze. ;-)

Je hebt nodig (voor 1 portie):

  • 200 gram gnocchi (bij Appie in de koeling heb je een pak met 2 losse bakjes, of gebruik de helft van een ‘gedroogd’ pak)
  • 1/2 aubergine
  • 125 gram cherrytomaatjes (half bakje)
  • 1/2 bol (buffel)mozzarella
  • 1 theelepel oregano
  • 1 teentje knoflook
  • Paar blaadjes verse basilicum
  • Olijfolie
  • Kleine ovenschaal

Zo doe je dat:

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in zo dun mogelijke plakken (max. 1/2 cm dik) en leg ze in de ingevette ovenschaal. Bestrooi met zout en zwarte peper en zet in de oven.

2. Kook water voor de gnocchi en kook ze in 2-3 minuten gaar (tot ze gaan drijven). Giet ze af.

3. Snijd intussen de knoflook fijn en de tomaatjes doormidden. Verhit een scheut olijfolie in een koeken- of hapjespan en bak de knoflook, tomaatjes en oregano 3 minuten. Doe dan de gekookte gnocchi erbij en bak nog 3 minuutjes mee. Breng op smaak met zout en peper.

4. Haal de aubergine uit de oven. Doe het gnocchi-mengsel bovenop de aubergine en verscheur de halve bol mozzarella er in stukjes overheen (als je heel veel van kaas houdt, kun je natuurlijk ook de hele bol doen ;-)). Zet de schaal nog 5-10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is.

5. Scheur de basilicum in stukjes over het gerecht.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *