We hebben tegenwoordig wekelijks een biologisch groentepakket, en daar zit elke week een recept bij. Stiekem was ik wat sceptisch toen ik ‘andijvie-pastinaakstamppot’ las, maar B en ik vonden dit gerecht verrassend lekker! Voor herhaling vatbaar – gauw even uittikken op EAT dus.
Andijviestamppot met pastinaak, bloemkool en vegetarische spekjes
Je hebt nodig (voor 2 grote eters):
- 1 grote pastinaak (of 3 kleine)
- 1/2 bloemkool
- 200 gram rauwe andijvie
- 1 bakje vegetarische spekjes
- 1 ui
- zout en peper
- olijfolie
- naar smaak voor erbij: mosterd, evt. augurken en zilveruitjes
Zo doe je dat:
- Was de pastinaak en snijd ‘m (met schil en al) in stukken. Snijd de bloemkool in roosjes. Breng een pan met ruim water aan de kook en doe de pastinaak en bloemkool erin. Kook de groenten 9-10 minuten met het deksel op de pan.
- Snipper intussen de ui en fruit een paar minuutjes in een koekenpan. Zet opzij. met het deksel op de pan. Bak de vegaspekjes in de koekenpan met een flinke scheut olijfolie tot ze knapperig zijn.
- Was de andijvie, laat uitlekken in een vergiet en snijd in gove repen.
- Giet de bloemkool en pastinaak af; bewaar een kopje kookvocht! Stamp de groenten tot een puree, voeg een scheutje kookvocht toe zodat het gerecht lekker smeuïg wordt.
- Schep de gesneden andijvie, vegaspekjes en ui door de stamppot tot de andijvie is geslonken. Voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer direct.