Afgelopen week gingen we op kraambezoek bij een goede vriendin. Net als wij, zijn zij en haar man lid van team ‘we hoeven geen cadeau’s, we hebben alles al’. Net als veel mensen, wilden wij alsnog niet met lege handen aankomen. Daarop besloten we avondeten mee te nemen – en dat stelden ze erg op prijs.
We kozen voor burrito’s: makkelijk te vervoeren, erg lekker, goed voor twee dagen avondeten en betrekkelijk weinig werk om te maken. Ook als je niet op kraambezoek gaat en slechts op zoek bent naar een recept voor je eigen avondeten is dit dus een aanrader!
Burrito’s
Je hebt nodig (voor 4 – 6 personen):
- 2 el zonnebloem- of koolzaadolie om in te bakken
- 1 ui
- 2 paprika’s, liefst rood of geel
- 2 tl komijn
- 2 tl oregano
- 2 knoflookteentjes
- 1 of 2 chilipepers in Adobe saus (Suus schreef er hier al over: dit voegt heel veel toe aan de smaak, als je het niet kan vinden, gebruikt dan 3 tl gerookt paprikapoeder)
- 2 blikken zwarte bonen
- 1 blik tomatenblokjes
- 1/2 tl zout
- 6 grote tortilla’s, ik vind de volkoren variant de lekkerste, maar andere zijn ook prima
- optioneel voor omnivoren: 100 – 250 g gerapste kaas, naar smaak
Zo doe je dat:
1. Snijd ui fijn en paprika’s in stukjes en bak 5 – 8 minuten in olie in een grote pan.
2. Snijd knoflook en pepertje(s) fijn en voeg met de komijn en oregano toe aan de pan. Bak nog 1 à 2 minuten.
3. Voeg tomaten, bonen en zout toe. Kook het geheel tot het is ingedikt, bij voorkeur minstens 15 minuten. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
4. Verdeel het mengsel over de zes tortilla’s en schudt er naar smaak kaas bij. Leg de vulling in een rechthoek in het midden van de tortilla. Vouw vervolgens de tortilla over de korte zijdes naar binnen. Vouw dan één van de twee overgebleven zijdes strak over de vulling en vouw de burrito dicht met de laatste zijde. Leg de tortilla’s dicht tegen elkaar aan in een ovenschotel.
5. Bak de burrito’s voor 10 – 15 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Dit recept is gebaseerd op een (niet vegetarisch) recept uit het boekje ‘Tacos, quesadillas & burritos’ van Laura Washburn.