Dille-citroenrijst met snijbiet en kikkererwten

Veganomicon was mijn allereerste veganistische kookboek, ik kocht het als tiener op vakantie in Amerika. Op dat moment wist ik nog nauwelijks wat vegan eten was. Maar dit boek bleek al snel een succes, en met Veganomicon zette ik m’n eerste stappen op culinair vlak.

Vandaag trok ik het weer eens uit de kast. Ik ben op zoek naar meer plantaardige gerechten zonder substituten voor vlees en zuivel (dus geen vega-kipstukjes, balletjes of plantaardige kaas), maaltijden waar het eiwit komt uit peulvruchten en noten. Laat Veganomicon er daar nu een heleboel van hebben.

Dit rijstgerecht bleek een heel goede aanvulling op het repertoire. Let op: het is makkelijk te maken, maar het gerecht moet wel een flinke tijd garen op het vuur (in totaal zo’n 3 kwartier). Op tijd beginnen dus, of eerst een snackje eten. ;-)

O ja: je kunt de porties makkelijk verdubbelen. Sterker nog, ik heb alle hoeveelheden uit het originele recept gehalveerd omdat ik 250 gram snijbiet had. Kun je geen (ongesneden) snijbiet vinden, gebruik dan verse bladspinazie.

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 cup (160 gram) basmatirijst
  • 1 sjalotje
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel arachïdeolie
  • 1/4 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel garam masala
  • snufje cayennepeper
  • 10 gram geplukte verse dille (dus 10 gram zonder de takjes)
  • 500 gram snijbiet of spinazie, hele bladeren
  • klein blikje kikkererwten
  • 2 cups (500 ml) groentebouillon – van 1 blokje
  • 1 citroen
  • zout en peper

  • braadpan met dikke bodem en deksel, liefst van gietijzer
  • kookpan
  • rasp

Zo doe je dat:

  1. Doe de rijst in een kom met water. Spoel de rijst om en vang op in een vergiet. Doe de rijst terug in de kom en herhaal dit nog 3-4 keer. Laat de rijst dan in het water staan, zodat-ie zo’n 3 cm onder water staat. Laat dit minimaal 20 minuten staan.
  2. Was intussen de snijbiet en snijd eventuele harde uiteindes van de stelen eraf (in principe kun je de stelen gewoon eten). Pel de sjalot en ui. Snijd de sjalot in flinterdunne halve ringen en de ui in kleine blokjes. Hak de dille grof. Rasp 0,5 theelepel citroen en pers de ene helft van de vrucht uit. Snijd de andere helft doormidden in 2 partjes. Laat de kikkererwten uitlekken.
  3. Breng in de kookpan een laagje water van 2 cm aan de kook. Doe de snijbiet erin en blancheer kort, tot de bladeren slap maar nog felgroen zijn. Haal uit de pan, spoel af onder koud water en laat even afkoelen. Rol de snijbiet strak op in bosjes en hak fijn.
  4. Verhit de eetlepel arachïdeolie in de braadpan op middelhoog vuur. Fruit de 1/4 theelepel komijnzaadjes 15 seconden, voeg dan de sjalot, ui en 1/2 theelepel garam masala toe. Fruit 6-8 minuten, tot de sjalot en ui zacht zijn.
  5. Voeg nu de rijst bij de gekruide uien en meng zodat de korrels bedekt worden met gekruide olie. Doe de gehakte dille, snijbiet, kikkererwten, groentebouillon, citroenrasp, cayennepeper, zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur meteen laag (stand 2-3 op inductieplaat). Doe het deksel op de pan en kook 25-30 minuten. Check af en toe of het niet aanbrandt en voeg eventueel wat water toe.
  6. Zet het vuur uit. Besprenkel het rijstgerecht met citroensap (van de halve citroen) en roer los met een vork. Doe dan het deksel weer op de pan en laat nog 10 minuten staan.

Serveer met de citroenpartjes. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *