Inmiddels ben ik de tel kwijt van het aantal kerstdiners dat ik heb gehad. De eerste weet ik nog heel goed; dat was vorige week donderdag, toen ik mijn vriendinnetje Judith en haar Bas uitnodigde voor een pre-kerstdinertje bij mij thuis. Die middag had ik tijdens een sog-bui een paar nieuwe recepten gezocht om uit te proberen. Ze bleken allemaal een groot succes. Dus wil jij ook eens een semi-eenvoudig, doch luxe en ‘speciaal’ diner maken voor vrienden? Probeer deze gerechtjes eens. Ik begon met een salade van granaatappel, rucola en pecannoten, gevolgd door een romige mosterdsoep met vers brood en oude kaas. Als toetje maakte ik crêpes Suzette, maar gelukkig niet die uit de AllerHande.
Salade van granaatappel, rucola en pecannoten (vegan)
Naar dit recept
Je hebt nodig (voor 4 personen):
– 125 gram rucola
– 1 granaatappel
– 100 gram pecannoten
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels balsamico-azijn
– zout en peper
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de pecannoten op een bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten, tot ze knapperig zijn en lekker geuren.
2. Snijd de granaatappel doormidden en verwijder de pitjes. Dat doe je het handigst op deze manier.
3. Verdeel de rucola over de borden. Maak de dressing: meng olijfolie en azijn in een kommetje, voeg wat zout en peper toe en kluts door elkaar met een vork.
4. Strooi de granaatappelpitjes en pecannoten over de salade. Maak het af met dressing.
Eet smakelijk!
Romige mosterdsoep (vegan optie)
Gebaseerd op dit recept
Je hebt nodig (voor 4 personen, of voor 2-3 personen als volledige maaltijd)
– 50 gram roomboter of plantaardige margarine
– 60 gram bloem
– 1.5 liter groente- of kippenboullion
– 125 ml sojaroom
– 3 eetlepels grove mosterd
– handje verse peterselie
– 0.5 tl gedroogde bieslook (optioneel)
1. Smelt de boter in een soeppan; laat deze niet bruin worden. Voeg de bloem toe, en roer tot een papje ontstaat (roux). Laat de roux ongeveer 5 minuutjes op zacht vuur bakken. Pas op dat het niet aanbrandt.
2. Voeg nu beetje bij beetje de boullion toe aan de roux; blijf telkens roeren tot de boullion is opgenomen. Als alle boullion is toegevoegd, laat je de soep nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen.
3. Doe nu de mosterd, bieslook en de sojaroom erbij. Warm de soep nog even door. Snijd intussen de peterselie in kleine stukjes.
Dien de soep op en strooi over elk bord wat peterselie.
Erg lekker met brood en (oude) kaas!
Crêpes Suzette
Geinspireerd door o.a. dit recept
Je hebt nodig (voor 4 personen, nagerecht)
Voor de crêpes:
– 90 gram bloem
– 2 eieren
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 25 gram suiker
– 200 ml volle melk
– 50 gram boter
– snufje zout
Voor de sinaasappelsaus:
– 50 gram boter
– 50 gram suiker
– 4 eetlepels Grand Marnier
– sap van 1 sinaasappel + rasp van 1 sinaasappel
Voor het flamberen:
– 4 eetlepels Grand Marnier
1. Klop bloem, eieren, zonnebloemolie, suiker en melk in een mengkom tot een glad beslag. Zet een halfuurtje weg in de koelkast.
2. Smelt voor de saus de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg vervolgens de suiker, Grand Marnier, sinaasappelsap en -rasp toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat een beetje inkoken tot de saus stroperig wordt. Zet apart.
3. Bak de crêpes: smelt een klein klontje boter in een koekenpan en giet als deze gesmolten is een dun laagje beslag in de pan. Bak ze goudbruin, schuif ze op een warm bord en houd warm, terwijl je de andere crêpes maakt. Je kunt bijvoorbeeld een bord op een pan met daarin een laagje water plaatsen, en deze op zacht vuur zetten. Op het bord leg je dan de crêpes.
4. Giet de saus in een koekenpan op laag vuur. Leg de crêpes er één voor één in en vouw ze telkens twee keer dubbel. Verdeel de crêpes dan over vier borden. Schep de rest van de saus over de crêpes, zodat ze allemaal bedekt zijn met een laagje saus. Serveer direct.
5. Om te flamberen (aanrader!): vewarm in een steelpannetje nog 4 eetlepels Grand Marnier, en giet dit aan tafel over de crêpes. Houd er direct een vlammetje bij om ze te flamberen.