Dit gerecht is inmiddels een klassieker in mijn keuken. Ooit (ergens in 2011) maakte ik ‘m voor een toen-nieuw-vriendinnetje dat kwam eten. “Ik vind veel dingen niet lekker”, waarschuwde ze. Toch, of juist daarom, maakte ik gnocchi met verse pesto voor haar, want wie vindt Italiaans voedsel nu niet lekker? De combinatie van scherpe basilicum en romige kazen is onovertroffen, en de kleverige gnocchi is wat mij betreft ultiem comfort food.
Het vriendinnetje vond de gnocchi zo lekker dat ze om het recept vroeg, en zij maakt het nog steeds elke week. Moet je nagaan. Goed voedsel!
Gnocchi met verse pesto
Je hebt nodig (voor 2 personen):
- 1 pak gnocchi di patate (vacuüm verpakt, zoek in het pastaschap – gebruik in elk geval niet de koelverse gnocchi van Appie, die geven dit gerecht een gekke smaak)
- 1 basilicumplantje
- 1 klein teentje knoflook
- flinke hand versgeraspte parmezaanse kaas (Grana Padano of Parmigiano-Reggiano)
- flinke hand versgeraspte pecorino (Italiaanse schapenkaas)
- ca. 20 gram pijnboompitjes
- goede olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- zout naar smaak
- voor erbij: slamelange
Zo doe je dat:
1. Pluk de blaadjes van de basilicum en was ze in een zeef of vergiet. Snijd de knoflook fijn, rasp de kazen en doe ze met de basilicumblaadjes en pijnboompitten in de blender of keukenmachine.
2. Voeg een flinke scheut olijfolie toe (echt, wees niet zuinig!) en zet de blender aan. Als de smurrie niet goed mengt, voeg je nog wat extra olie toe. Schraap af en toe de wanden van de blender schoon met een spatel en blijf blenden tot de pesto een bijna gladde, felgroene pasta is. Proef op smaak en voeg ruim peper en eventueel wat zout toe.
3. Kook de gnocchi in 2 minuten gaar – pas op dat je ze niet de lang in de pan houdt, zet een timer! Als de eerste gnocchi gaan drijven, zijn ze zeker gaar.
4. Meng de pesto door de gnocchi. Als je erg veel pesto hebt, kun je wat achterhouden, maar over het algemeen zou ik zeggen: meer = beter, ha.
Maak de gnocchi op je bord nog lekkerder door ze te bestrooien met zwarte peper en geraspte pecorino/parmezaan. Geroosterde pijnboompitjes zijn ook een aanrader. Serveer de gnocchi met een frisse slamelange.
Walnoot-ahorndressing
voor ca. 100 gram (gemengde) salade
Ik maak deze dressing vaak voor een zakje eikenbladslamelange:
1 ruime theelepel walnootolie
1 ruime theelepel balsamicoazijn
1 ruime theelepel ahornsiroop
ongeveer een halve theelepel grove mosterd (optioneel)
verse zwarte peper naar smaak
Meng alles in een kommetje of glas goed door elkaar (dat gaat makkelijk met een vork). Giet over de salade vlak voor het serveren.