Gumbo: een stoofpot vol comfort food (v)

Vandaag maakte ik een gerecht dat anders was dan alle dingen die ik tot nu toe in m’n leven had gemaakt. Gumbo is een stoofpot uit het zuiden van de Verenigde Staten – Louisiana, om precies te zijn. Meestal zit er vis of vlees in, maar het gerecht kan héél goed zonder, leerden de jongens van BOSH.

Sowieso is BISH BASH BOSH!, het kookboek waar dit recept in staat, een van mijn nieuwe favoriete plantaardige kookboeken. Tot nu toe is 100% van de gerechten die ik eruit maakte voor herhaling vatbaar.

Maar goed, die gumbo was dus een behoorlijk succes. Gumbo is een rijk, verwarmend, rokerig (hallo smoked paprika!) gerecht vol bite. Perfect voor op een koude winteravond. En een goeie om je niet-veganistische vrienden mee te verleiden. Gumbo is géén laffe bak sla, zeg maar. ;-)

Dit gerecht komt uit Bish bash bosh! van Henry Firth en Ian Theasby

Gumbo

Je hebt nodig (voor 4 personen):

  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 groene pepers
  • 4 tenen knoflook
  • 300 gram okra (een langwerpige groene groente, verkrijgbaar bij de toko of mediterrane winkel – soms vind je het in de vriezer) – je zou in plaats ervan ook courgette kunnen gebruiken
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 4 tomaten
  • 2 takjes verse tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/4 theelepel zout
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree (tip: koop een tube ipv een blikje, dan kun je het precies afmeten)
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel tabasco (of als je, zoals ik de hete versie hebt: 1/4 theelepel)
  • 750 ml groentebouillon (van 1,5 blokje)
  • 2 laurierblaadjes
  • 240 gram kidneybonen uit blik (= 1 standaard blik van 400g)
  • 4 lente-uitjes
  • basmatirijst voor erbij, reken 75 gram per persoon
  • zwarte peper en evt. extra zout

Keukengerei:

  • Stoofpan, liefst van gietijzer
  • Fijne rasp

Zo doe je dat:

  1. Schil de uien en hak grof in kleine stukken. Hak ook de bleekselderij in stukjes (niet te groot maar zeker ook niet te fijn). Snijd de groene pepers doormidden, verwijder de zaadlijsten en hak ook grof.
  2. Verhit de olijfolie in de stoofpan, op middelhoog vuur. Voeg de ui, bleekselderij, pepers en het zout toe. Bak ongeveer 10 minuten, tot de groenten zacht zijn.
  3. Pel intussen de knoflook en rasp de tenen fijn. Snijd de okra in stukjes van 1 centimeter dik. Snijd de champignons in kwarten en de tomaten in kleine stukjes. Haal de blaadjes van de tijm en hak ze grof.
  4. Voeg de champignons, knoflook en okra toe aan de pan. Bak nog 7-10 minuten, tot de champignons gaar zijn.
  5. Draai het vuur lager, voeg de bloem toe en meng door de groenten. Blijf nog steeds roeren (om te voorkomen dat het aanbakt), in totaal zeker 5-7 minuten, tot het gerecht goudbruin wordt. Dit zeggen de jongens van BBB, bij mij werd het niet echt goudbruin nog – maar je moet in elk geval niet te vroeg stoppen met deze stap, want het bruinen van de bloem geeft het gerecht z’n kleur.
  6. Doe de tomaten en tomatenpuree erbij in de pan. Roer 2 minuten door. Verhit intussen de groentebouillon.
  7. Voeg nu de appelciderazijn, tijm, gerookt paprikapoeder, cayennepeper, oregano en tabasco toe. Roer nog twee minuten.
  8. Schenk de groentebouillon in de pan. Doe ook de laurier en kidneybonen (eerst uitlekken/afspoelen) erbij, zet het vuur laag tot de gumbo héél zachtjes pruttelt. Kook 30-35 minuten, tot het gerecht goed is ingedikt (’thick and hearty’). Roer af en toe, zodat de inhoud niet aanbakt. Proef op smaak en voeg eventueel zout en peper toe.
  9. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de lente-uitjes in dunne plakjes en verdeel ze over het gerecht. Serveer de gumbo met rijst.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *