Kruidige aubergineschotel met gerookte paprika, kikkererwten en couscous (v)

Ik denk dat dit komende winter mijn lievelingseten wordt. Sowieso ben ik gek op aubergine, en zo’n rijke, kruidige groentestoof is precies wat je wilt op een druilerige decemberdag. Gebaseerd op een recept van Culy.

Kruidige aubergineschotel met gerookte paprika, kikkererwten en couscous (vegan)

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 2 aubergines
  • 6 sjalotten (of 5 grote)
  • 4 tenen knoflook
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 blik kikkererwten “a 400 gram
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • een halve pot gerookte paprika’s (2 stuks)
  • 1 eetlepel harissa
  • 2 eeetlepels ahornsiroop
  • 1-2 citroenen; je hebt 4 eetlepels citroensap nodig
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel zout, zwarte peper naar smaak
  • olijfolie
  • verse platte peterselie en munt
  • 200 gram couscous
  • een bakje falafel-balletjes (ik gebruik de spicy falafel van Maza)

  • oven
  • bakpapier
  • keukenmachine, blender of hakmolen

Zo doe je dat:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergines in grove stukken. Bestrooi ze met het komijnzaad, wat zout en peper en 2 eetlepels olijfolie. Hussel door elkaar en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de aubergines 20 minuten in de oven; schep halverwege om.
  2. Maak intussen de saus: spoel de kikkererwten om in een zeef. Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn. Pureer de gerookte paprika’s in de keukenmachine tot een gladde saus. Snijd de tomaten in blokjes.
  3. Verhit een flinke scheut olijfolie in een stoof- of hapjespan (ik gebruik mijn gietijzeren stoofpan). Fruit de sjalotjes en knoflook ongeveer 3 minuten. Voeg de tomaten en kikkererwten toe, zet het vuur hoger en bak 6 minuten mee.
  4. Voeg dan de tomatenpuree, gepureerde paprika’s, harissa, ahornsiroop, kaneel, paprikapoeder, peper, zout en 80 ml water toe. Meng goed door elkaar, zet het vuur laag en dek de pan af met een deksel. Laat 10 minuutjes pruttelen (langer mag ook), roer af en toe door.
  5. Maak intussen de couscous: doe de couscous in een grote kom, giet er ruim kokend water overheen en maak af met wat olijfolie en een snuf zout. Laat 5 minuten staan en roer dan los met een vork.
  6. Bak de falafel in een koekenpan, volgens de aanwijzing op de verpakking (meestal 5-7 minuten).
  7. Zodra de aubergine klaar is, voeg je die toe aan de saus. Laat nog 2 minuutjes zachtjes pruttelen. Pers intussen de citroen uit en vang 4 eetlepels op. Giet het citroensap door de stoof.
  8. Hak de peterselie en munt grof en strooi de verse kruiden over de stoof. Serveer de groentestoof met couscous en falafel. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *